Junior 2022

JUNIOR 2022

Over een week: Junior Eurovisiesongfestival 2022

Komende week staat de twintigste editie van het Junior Eurovisiesongfestival op het programma. Na 11 jaar keren we terug naar Jerevan. Het is de zesde keer in de geschiedenis dat het festival plaatsvindt in de maand december. De Belgen zijn er sinds 2013 niet meer bij. Nederland en Frankrijk doen wel opnieuw een gooi naar de overwinning.

Hopelijk heb jij zondag 11 december vrij gehouden in jouw agenda want dan vindt het Junior Eurovisiesongfestival 2022 plaats. Zoals vorig jaar ook het geval was, staat deze editie relatief laat op de kalender. Het is de tweede keer in de geschiedenis, na een eerste keer in 2011, dat de Armeense hoofdstad Jerevan de organisatie zal verzorgen. Ook het Karen Demirchiancomplex doet opnieuw dienst als arena.

Wie trouwens niet kan wachten op de liveshow van zondag, kan via deze link de openingsceremonie bekijken. Deze staat gepland op 5 december om 16.00 uur. Op 8 en 9 december, stipt om 18.00 uur, zullen er ook korte video’s verschijnen over de repetities in Armenië op het YouTube-kanaal van het Junior Eurovisiesongfestival. Je blijft dus niet op je honger zitten als fan.

Presentatoren

Iveta Mukuchyan, Garik Papoyan en Karina Ignatyan zullen de presentatie voor hun rekening nemen. Twee van de drie presentatoren ken je mogelijks wel. Iveta vertegenwoordigde Armenië met LoveWave op het Eurovisiesongfestival 2016, de 16-jarige Karina zwaaide dan weer de Armeense vlag op het Junior Eurovisiesongfestival in 2019. Garik is een bekende Armeense schrijver, acteur en komiek. De Armeniër stond nog nooit op het Eurovisiepodium, maar heeft wel een link met het liedjesfestijn: hij schreef mee aan Not Alone, de Armeense inzending voor het Songfestival in 2014 die het kleine land uit de Kaukasus een vierde plaats opleverde.

Naast drie menselijke presentatoren, zorgt de Armeense omroep ook voor een vierde host: Robin The Robot. De AI-robot doet in het dagelijkse leven dienst als emotional support buddy voor kinderen in kinderziekenhuizen.

play

Gasten

De twintigste editie vraagt natuurlijk ook om enkele speciale genodigden. Het festival kent ondertussen 19 winnaars. 11 daarvan zullen hun winnende nummer nog eens komen brengen. Wie afzakt naar Armenië vind je in onderstaand lijstje:

 • Bzikebi (Georgië, JESF 2008)
 • Ralf Mackenbach (Nederland, JESF 2009)
 • Vladimir Arzumanyan (Armenië, JESF 2010)
 • Candy Music (Georgië, JESF 2011)
 • Gaia Cauchi (Malta, JESF 2013)
 • Vincenzo Cantiello (Italië, JESF 2014)
 • Destiny Chukunyere (Malta, JESF 2015)
 • Mariam Mamadashvili (Georgië, JESF 2016)
 • Viki Gabor (Polen, JESF 2019)
 • Valentina (Frankrijk, JESF 2020)
 • Maléna (Armenië, JESF 2021, foto)

De andere winnaars zullen niet aanwezig zijn. Hun nummers zullen gebracht worden door het Tavush Diocese Children’s Choir, een Armeens kinderkoor. Tijdens deze korte throwback neemt Robin the Robot de kijker mee op een korte geschiedenisreis doorheen de gloriejaren van het festival.

play

Het Armeense feestje blijft duren want ook Rosa Linn zal haar moment krijgen. De Armeense stond in mei van dit jaar nog op het Songfestivalpodium. Veel potten brak ze daar niet met een 20ste plaats. Ondanks het povere resultaat verkreeg ze toch een plaatsje in de geschiedenisboeken. Haar nummer Snap werd een grote hit op TikTok en andere socialemediaplatformen waardoor ze verschillende records aan diggelen sloeg. Tijdens de liveshow brengt de zangeres een herwerkte versie met enkele traditionele Armeense instrumenten.

play

Deelnemers

Zestien landen zullen deelnemen aan het Junior Eurovisiesongfestival 2022, dat zijn er drie minder in vergelijking met vorig jaar. Rusland zal voor het eerst sinds 2005 niet deelnemen gezien het feit dat geen enkele Russische omroep nog lid is van de EBU. Ook Azerbeidzjan zullen we dit jaar niet zien verschijnen op het podium. Een officiële reden voor hun afwezigheid werd niet gegeven, mogelijks speelt het feit dat hun aartsvijand Armenië de organisatie in handen heeft een rol. Ook Duitsland geeft er na twee jaar de brui aan. Bulgarije stond, na een korte terugkeer in 2021 ook niet op de deelnemerslijst. Het Verenigd Koninkrijk is daarentegen weer terug na een afwezigheid van 17 jaar.

Voor de laatste Belgische inzending moeten we al terug naar 2012. Nederland doet wel nog altijd mee. Het is tevens het enige land dat aan alle twintig edities heeft deelgenomen. Onze noorderburen worden dit jaar vertegenwoordigd door de 12-jarige Luna met haar lied La Festa

In onderstaand overzicht vind je alle deelnemers van dit jaar terug.

play

AlbaniëAlbanië: Kejtlin Gjata - Pakëz Diell

play

ArmeniëArmenië: Nare - DANCE!

play

FrankrijkFrankrijk: Lissandro Formica - Oh Maman!

play

GeorgiëGeorgië: Mariam Bigvava - I Believe

play

IerlandIerland: Sophie Lennon - Solas

play

ItaliëItalië: Chanel Dilecta - BLA BLA BLA

play

KazachstanKazachstan: David Charlin - Jer-Ana (Mother Earth)

play

MaltaMalta: Gaia Gambuzza - Diamonds In The Skies

play

NederlandNederland: Luna - La Festa

play

Noord-MacedoniëNoord-Macedonië: Lara feat. Jovan & Irina - Životot E Pred Mene

play

OekraïneOekraïne: Zlata Dziunka - Nezlamna (Unbreakable)

play

PolenPolen: Laura Bączkiewicz - To The Moon

play

PortugalPortugal: Nicolas Alves - Anos 70

play

ServiëServië: Katarina Savić - Svet Bez Granica

play

SpanjeSpanje: Carlos Higes - Señorita

play

Verenigd KoninkrijkVerenigd Koninkrijk: Freya Skye - Lose My Head

Advertentie