Lissabon 2018 - San Marino

kanimage
Artiest
Jessika Feat. Jenifer Brening
Nummer
Who We Are
Muziek
Zoë Straub, Christof Straub, Mathias Strasser, Stefan Moessle en Jenifer Brening
Tekst
Zoë Straub, Christof Straub, Mathias Strasser, Stefan Moessle en Jenifer Brening
Omroep
SMRTV
Halve finale
2
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
- - - - - 2 17 28
roruaumtit
512155
14
rorumtit
5135
14
aumt
212
4

Bio

San Marino laat zich in Lissabon vertegenwoordigen door Jessika Muscat, een Maltese zangeres, liedjesschrijfster en danseres. Duitse zangeres Jenifer Brening mag rappen op het liedje. Voor Jessika is deze deelname een droom die uitkomt, want ze nam al verschillende keren zonder succes deel aan de Songfestivalvoorronde in Malta. Zeven keer probeerde ze het!

Het was dankzij die eerste deelname in de voorronde (2009) dat het Maltese publiek Jessika leerde kennen. In 2009 ging ze op tournee in het Verenigd Koninkrijk. Dat jaar trok ze ook naar Hollywood en Los Angeles om zanglessen te volgen. De zangeres bracht al verschillende singles, albums en clips uit.

Ze keerde terug naar de voorronde van Malta in 2010, 2012, 2013 en 2014, soms met meerdere liedjes tegelijk. Voor haar inzending Ultraviolet uit 2013 werkte de zangeres samen met succesvol componist Thomas G:son, de Zweed achter Euphoria van Loreen. Ze werd vierde. In 2014 won ze de televoting, maar dat was niet genoeg om de hele voorronde te winnen. Ook in 2015 en 2016 was ze van de partij. Vorig jaar hoopte Jessika op een nieuwe deelname, maar haar drie ingestuurde liedjes werden niet geselecteerd.

In 2017 nam ze wel deel aan het International Discovery Festival in Bulgarije. In de categorie Best Performer werd ze tweede, terwijl ze volgens de juryleden de beste zangeres was.

Jenifer Brening, rapster voor de gelegenheid, is een Duitse zangeres die vooral op YouTube populair is met haar coverliedjes. Ze bracht al verschillende singletjes en een debuutalbum uit. In 2012 haalt ze de finale van Duitse talentenjacht The Winner Is … en twee jaar later is ze te zien in het populaire Deutschland sucht den Superstar.

Selectieprocedure

Mogelijke fraude, een jurylid dat haar stemrecht verliest (én meewerkt aan bijna alle inzendingen), regels die voortdurend veranderen, wraak van afvallers, ‘televoting’ via financiële giften en artiesten die plots een bepaald liedje niet meer willen zingen … De allereerste Songfestivalvoorronde van staatje San Marino verliep niet zonder slag of stoot.

Jessika zong Who We Are oorspronkelijk met medekandidaat IROL (rapper uit San Marino). Maar toen bleek dat dit liedje fragmenten bevat van nummers die al voor september 2017 werden uitgebracht, wou hij niet meer rappen. Het lied was plots te 'poppy', zei hij. Jenifer Brening, die ook solo deelnam aan de voorronde, moest op het laatste nippertje invallen.

Jurylid en ex-Songfestivalkandidate Zoë Straub (die dus haar stemrecht verloor) is een van de auteurs van het liedje, net als de vader van Zoë. Die man was op zijn beurt nauw betrokken bij de hele voorronde. Ook de producer (Mathias Strasser) van de in Slowakije opgenomen tv-shows werkte mee aan het liedje. 

1in360, zo heet het platform dat samen met de omroep van San Marino via het internet op zoek ging naar de volgende Songfestivalkandidaat. De finaleshow ging door in, verrassend, Bratislava. Na verschillende stemrondes en online audities waren elf artiesten nog in de race en kwamen uit alle hoeken van de wereld. Dat was namelijk de opzet van deze hele voorronde: echt iedereen maakt(e) kans om San Marino te vertegenwoordigen in Lissabon.

Clip

play

Advertentie