San Marino

SAN MARINO

Kandidaten in dubieuze voorronde San Marino presenteren afgewerkte liedjes

Een jurylid dat haar stemrecht verliest (én meewerkt aan bijna alle inzendingen), regels die voortdurend veranderen, ‘televoting’ via financiële giften en artiesten die plots een bepaald liedje niet meer willen zingen … De allereerste Songfestivalvoorronde van staatje San Marino verloopt niet helemaal zonder slag of stoot. Feit is dat er nog elf kandidaten in de race zijn. In eerdere shows zongen ze akoestische versies van hun potentiële liedjes voor Lissabon. De afgewerkte versies waarmee de artiesten in de finale van de dubieuze voorronde staan, zijn nu online te beluisteren.

1in360, zo heet het platform dat samen met de omroep van San Marino op zoek gaat naar de volgende Songfestivalkandidaat. Komende zaterdag is er een finaleshow in, verrassend, Bratislava. Elf artiesten zijn nog in de race en komen uit alle hoeken van de wereld. Dat is namelijk de opzet van deze hele voorronde: echt iedereen maakt(e) kans om San Marino te vertegenwoordigen in Lissabon.

Zo klinken de elf liedjes

In eerdere shows zongen de artiesten akoestische versies van hun twee potentiële liedjes voor Portugal. Juryleden Zoë Straub (Oostenrijkse Songfestivalkandidate van 2016), Alessandro Capicchioni, Neon Hitch en Ladislav Kossár selecteerden voor elk van de kandidaten één song die ze in de finale moeten zingen. De officiële studioversies van die liedjes staan nu online. Beluister ze op YouTube.

Sommige finalisten zingen hetzelfde liedje, maar in een andere versie. Zo zal liedje Stay drie keer de revue passeren. Terwijl andere finalisten aantreden met een liedje zonder versies gezongen door de anderen.

Incidenten overschaduwen voorronde

In deze voorronde zijn het vooral de verschillende incidenten en tegenstrijdige communicaties die met de meeste aandacht gaan lopen. Op sociale media is dan ook te lezen dat deze voorronde van San Marino alles behalve transparant en professioneel verloopt. Dat heeft te maken met, bijvoorbeeld, de keuze van de juryleden. Bij de bekendmaking van alle liedjes bleek dat jurylid Zoë meegewerkt had aan twintig van de tweeëntwintig inzendingen. Sommige liedjes schreef ze zelfs met haar vader, Christof Straub. Die man is dan weer hoofdaandeelhouder van het crowdfundingsplatform waarmee de organisatie samenwerkt.

The fans spoke, and we listened. Please see attached for updated voting rules for the #1in360 finals.In summary:•…

Geplaatst door 1in360 op maandag 19 februari 2018

Daar kwam meteen het nodige commentaar op, zeker omdat de zangeres stemrecht heeft. Daarom besliste de organisatie dat Zoë in de finale niet mag meestemmen. Songfestivalkenner John Kennedy O’Connor zal de jury versterken tijdens de finale. Oorspronkelijk had ook Vince Bugg in de jury moeten zitten, maar die moest op het laatste nippertje vervangen worden.

Twintig euro om te mogen meestemmen 

Naast een jury, mag ook het publiek mee de winnaar bepalen. Maar dat kan niet via normale televoting. Wie wil meestemmen moet via crowdfunding een gift doen aan zijn of haar favoriete finalist. Ook die regels moesten worden aangepast. Oorspronkelijk kon je pas vanaf een gift van twintig euro meestemmen. 1in360 en crowdfundingplatform Global Rockstar verlaagden het tarief naar twee euro. De stemmen van de jury zullen enkel doorwegen bij een gelijke stand in de finale. Ook dat is een wijziging in het reglement.

Wraak van geëlimineerde kandidaten  

De organisatie achter de voorronde communiceert voornamelijk via sociale media. Daardoor valt het op hoe vaak ze tegenstrijdigheden de wereld insturen. Een van de laatste incidenten had te maken met kandidaten die de liveshows niet hadden gehaald. Ze namen wraak en contacteerden YouTube omwille van privacy en auteursrechten. Waardoor het YouTube-account van de organisatie geblokkeerd werd. 1in360 was niet mals:

Thanks to YouTubers Mateusz Pławski (https://www.youtube.com/channel/UCHHR8Y89lfo3JIxHudDfJaA), VictorMetalMachine…

Geplaatst door 1in360 op donderdag 1 februari 2018

Finalisten op eerlijke manier aangeduid?

Over de manier waarop de finalisten geselecteerd zijn, valt ook iets te zeggen. Drie kandidaten kregen een wildcard. Emma, vorig jaar favoriete in de Finse voorronde, kreeg een wildcard van de meestemmende fanclubs, Giovanni ging aan de haal met de tweede wildcard omdat hij de meeste stemmen kreeg op zijn online auditie en Valentina Monetta maakte bekend dat IROL de derde open plek wegkaapte. Er werd namelijk ook een wildcard gegeven aan één kandidaat uit San Marino zelf.

Volgens sommigen is er fraude in het spel omdat Giovanni het merendeel van zijn stemmen op het einde van de stemperiode binnen haalde. Daarvoor had hij ‘maar’ 3.263 likes. Platform 1in360 reageerde via Facebook door te zeggen dat bepaald stemgedrag verdacht kan overkomen, maar dat ze heel weinig kunnen doen tegen valsspelers.

Kandidaat IROL wil liedje niet meer zingen

Rapper IROL kwam dan weer in opspraak omdat twee van zijn liedjes fragmenten bevatten van nummers die al voor september 2017 werden uitgebracht. Een van die liedjes, Who We Are, horen we in de finale. Maar … zonder IROL. Het liedje is plots te poppy voor hem. Jenifer Brening zal hem vervangen.

En zo zijn er nog kleinere incidenten die deze voorronde dubieus en omstreden maken. Incidenten of niet, zaterdag gaat de finale door in Slowakije. Dan maken we kennis met de opvolger van Valentina Monetta en Jimmie Wilsson. San Marino haalde enkel in 2014 de finale van het Songfestival en behaalde bij alle andere pogingen bijzonder slechte resultaten.

Alle finalisten op een rijtje:

#Deelnemer(s)NummerPlaats
1Camilla NorthYo no soy tu chica
2Judah GavraStay
3Tinasha MakuraFree Yourself
4Giovanni MontalbanoPer quello che mi dai
5IROL ft. BastiSorry
6Jessika ft. Jenifer BreningWho We Are1
7BastiStay
8Emma SandströmDiamonds
9Sara de BlueOut of the Twilight2
10Jenifer BreningUntil the Morning Light
11Franklin CallejaStay

Advertentie