Tel Aviv 2019 - San Marino

kanimage
Artiest
Serhat
Nummer
Say Na Na Na
Muziek
Serhat en Mary Susan Applegate
Tekst
Serhat en Mary Susan Applegate
Omroep
San Marino RTV
Halve finale
1
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
19 77
gehuhrmdmealazgrismtmkrursby
10628810106118511
12
grmtru
615
65
gehuhrmdmealazismkrsby
10628810101811
7 1 8 150
ilesaubecyeefigegrhuismeplptrssiczby
7872101341271262066531210
26
ilaucyeegrismeby
212332103
124
ilesaubecyeefigegrhuismeplptrssiczby
58628104124124106653127
17

Bio

Serhat neemt voor de tweede keer als Turkse zanger deel voor San Marino. ‘Ik vertegenwoordig twee naties en dat is een dubbele verantwoordelijkheid. Het Songfestival is een fulltime job als je het serieus wil doen’, zei hij daarover in 2016.

Toen zong hij I Didn’t Know. Omdat het origineel zo’n verschrikkelijk slechte reviews kreeg, werd beslist dat Serhat de disco-versie van zijn song zou brengen op het festival. Het lied werd zelfs opgenomen in Brussel en had nog meer Belgische inbreng. Tegen alle verwachtingen in werd San Marino ‘toch nog’ twaalfde in de halve finale.

Serhat over zijn nieuwste deelname: ‘San Marino zit voor altijd in mijn hart en onze vriendschap blijft voor altijd duren. Deelnemen in 2016 is een van de beste herinneringen in mijn carrière. Ondanks mijn drukke schema, heb ik hier niet lang over nagedacht. Ik ben trots om de staat opnieuw te vertegenwoordigen.’

De 53-jarige zanger zelf werd geboren in Turkije, maar volgde Duitstalig onderwijs. Hij is naast zanger ook een ervaren presentator en producer. De man heeft een universitair diploma, maar besloot na zijn studies de showbizz in te gaan.

Die keuze bleek een schot in de roos. Hij maakte en presenteerde Riziko, de Turkse versie van de populaire show Jeopardy. Dankzij die show werd hij verkozen tot Presentator en producer van het jaar. Er volgden nog televisieprogramma’s.

Serhat bracht in zijn carrière verschillende singles uit, maar een uitgebreide discografie heeft hij nog niet. Liedjes van de man zijn Chocolate Flavour en Total Disguise, een duet met de Belgische zangeres Viktor Lazlo. In 1987 was ze nog de presentatrice van het Songfestival in Brussel. Vorig jaar nam hij een nieuwe versie van dat lied op. Samen met … Helena Paparizou! In 2014 kende hij succes met het liedje Je m’adore. Serhat haalt er de hitlijsten mee in verschillende landen.

Na het Songfestival van 2016 bezorgde hij zijn liedje nog een tweede leven. Met Martha Wash, ooit lid van The Weather Girls, nam hij een nieuwe versie op van I Didn’t Know. Met die versie haalde hij plots de Dance Club Songs hitlijst van Billboard. Dat is een lijst met liedjes die op dat moment populair zijn in de Amerikaanse nachtclubs.

Selectieprocedure

Lange tijd ging het hardnekkige gerucht dat Rodrigo ‘Ken van Barbie’ Alves voor de ministaat zou zingen, maar daar bleek dus niets van aan. Voor hun tiende deelname kiest de omroep van San Marino opnieuw voor een kandidaat die niet aan zijn proefstuk toe is. Dat werd bekendgemaakt op 21 januari op een persconferentie die te volgen was via Facebook.

De omroep in San Marino koos naar eigen zeggen niet zomaar voor een artiest, maar voor een heel ‘project’. Er wordt geloofd dat de eerdere ervaring met Serhat en het ook herhaaldelijk afvuren van Valentina Monetta (vier deelnames, één finaleplek) helpt om het beter te doen tijdens de voorbereidingen als op het Songfestival zelf.

De opvolger van I Didn’t Know werd nog niet vrijgegeven tijdens de persconferentie. Een exacte datum is nog niet bekend, al wordt gemikt op eind februari.

Clip

play

Interview

play

Advertentie