Rotterdam 2021 - België

kanimage
Artiest
Hooverphonic
Omroep
VRT
Label
Universal Music Belgium
Sociale media

Bio

Hooverphonic werd opgericht in 1995 en bestaat momenteel uit Alex Callier, Raymond Geerts en Luka Cruysberghs. Die laatste is de zesde zangeres bij de band. Ze kwam erbij terecht na als lid van Calliers team in seizoen vijf de VTM-talentenjacht The Voice van Vlaanderen te hebben gewonnen. Luka deed ooit auditie om aan Junior Eurosong deel te nemen. Nota bene met een lied van Hooverphonic. Met hits als Mad About YouAmalfiThe Night Before en Badaboum heeft de groep al een opmerkelijke staat van dienst in de hitlijsten, zowel in binnen- als buitenland.

Hooverphonic toerde meermaals door de Verenigde Staten en Europa, op eigen kracht of samen met artiesten zoals Moloko en Massive attack. Onlangs was de band nog in Japan om België te vertegenwoordigen tijdens het Belgian Beer Weekend en ze houden een grote Europese tournee. Die liep tot eind maart 2020.

Er zijn al enkele opmerkelijke links tussen Hooverphonic en het Songfestival. Bij Badaboum was de stem te horen van Emilie Satt, die als lid van het duo Madame Monsieur Frankrijk vertegenwoordigde op het Songfestival 2018 in Lissabon met Mercy. Het duo mocht ook al het voorprogramma van Hooverphonic verzorgen tijdens tournees. Als klap op de vuurpijl is het feitelijk al de tweede opeenvolgende Vlaamse Songfestivaldeelname voor Alex Callier. Hij schreef twee jaar geleden ook al mee aan A Matter of Time, waarmee Sennek op datzelfde Songfestival in Lissabon sneuvelde in de halve finale.

Het Eurovisiesongfestival in Rotterdam zal de eerste wedstrijd worden waaraan de groep deelneemt. ‘Maar ik heb goede herinneringen aan het festival’, zegt gitarist Raymond. De twee heren blijken kenners te zijn van het Songfestival. Ze kunnen zonder enige moeite verschillende inzendingen uit binnen- en buitenland opnoemen. 18-jarige Luka weet meer over de kinderversie van het Songfestival, waar ze vurige fan van was. ‘Deelnemen aan het Songfestival is de droom van elke zangeres. Het is de grootste zangwedstrijd die er is. Dus nee, ik heb niet lang moeten nadenken toen het voorstel op tafel kwam’, zegt de sympathieke jongedame.

Selectieprocedure

Lees in onze fiche van 2020 hoe Hooverphonic geselecteerd werd als Belgische kandidaat. Na het annuleren van het Songfestival, behield VRT het vertrouwen in de groep. Ze blijven dus onze deelnemer. Vooraleer dat die beslissing officieel werd gemaakt, vond er een overleg plaats tussen VRT, RTBF en EBU. Want eigenlijk was de Waalse omroep aan de beurt in 2021. 

2020 werd op op Songfestivalvlak een bewogen jaar voor Hooverphonic. Oorspronkelijke inzending Release Me werd door heel wat Belgen niet gesmaakt. Enkele ongelukkige uitspraken van frontman Alex Callier hielpen daar niet bij. De heisa was helemaal compleet toen bleek dat Hooverphonic niet meezong in de speciale huldeshow Eurovision: Europe Shine a Light

Advertentie