Rotterdam 2021 - België

kanimage
Artiest
Hooverphonic
Nummer
The Wrong Place
Muziek
Charlotte 'Charles' Foret en Alex Callier
Tekst
Charlotte 'Charles' Foret en Alex Callier
Omroep
VRT
Label
Universal Music Belgium
Halve finale
1
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
19 74
ieplsiczazcyfrgrilitltnlptruseuagb
33633463659653171
71
ieplsiczazcyfrgrilitltnlptruseuagb
33633463657653161
3
ltua
21
4 1 9 117
hrazcydeilitltnlmknouarorusise
4243814201722151997
70
hrazcyilitltnluarusise
424710101010652
47
deilitltnlmknouarorusise
3141072251345
11

Bio

Hooverphonic werd opgericht in 1995 en bestaat momenteel uit Alex Callier, Raymond Geerts en Geike Arnaert. Die laatste was van 1997 tot 2008 al de vaste frontvrouw van de groep geweest. Zo zal niet Luka Cruysberghs, die al de zesde zangeres bij de band was, maar wel Geike op het Songfestivalpodium staan. De reünie met Arnaert komt er naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het album The Magnificent Tree, een van de grootste successen van de groep.

Met hits als Mad About YouAmalfiThe Night Before en Badaboum heeft de groep al een opmerkelijke staat van dienst in de hitlijsten, zowel in binnen- als buitenland.

Hooverphonic toerde meermaals door de Verenigde Staten en Europa, op eigen kracht of samen met artiesten zoals Moloko en Massive attack. Onlangs was de band nog in Japan om België te vertegenwoordigen tijdens het Belgian Beer Weekend en ze houden een grote Europese tournee. Die liep tot eind maart 2020.

Er zijn al enkele opmerkelijke links tussen Hooverphonic en het Songfestival. Bij Badaboum was de stem te horen van Emilie Satt, die als lid van het duo Madame Monsieur Frankrijk vertegenwoordigde op het Songfestival 2018 in Lissabon met Mercy. Het duo mocht ook al het voorprogramma van Hooverphonic verzorgen tijdens tournees. Als klap op de vuurpijl is het feitelijk al de tweede opeenvolgende Vlaamse Songfestivaldeelname voor Alex Callier. Hij schreef drie jaar geleden ook al mee aan A Matter of Time, waarmee Sennek op datzelfde Songfestival in Lissabon sneuvelde in de halve finale.

Het Eurovisiesongfestival in Rotterdam zal de eerste wedstrijd worden waaraan de groep deelneemt. ‘Maar ik heb goede herinneringen aan het festival’, zegt gitarist Raymond. De twee heren blijken kenners te zijn van het Songfestival. Ze kunnen zonder enige moeite verschillende inzendingen uit binnen- en buitenland opnoemen.

Ook Geike heeft ietwat een link met het Songfestival: ze zong in 2007 een duet met Bobbejaan Schoepen, de allereerste deelnemer uit Vlaanderen op het Songfestival. Solo bracht ze twee albums uit, maar haar grootste hit scoorde ze samen met de Nederlandse groep BLØF. Hun duet Zoutelande is de grootste Nederlandstalige hit ooit bij onze noorderburen. Ook in Nederlandstalig België werd het een van de grootste hits ooit. Het nummer stond zelfs een dikke drie jaar in de Ultratop.

Onze inzending gaat over een one night stand, gone wrong. Het is een scene uit een niet-bestaande film. Voor Raymond Geerts was het meteen een kanshebber voor het Songfestival. Het heeft ‘instant impact’. Dat laatste is ook te merken aan de videoclip. Daarin is te zien hoe Geike het hoofd afhakt van haar date. Welke verwachtingen heeft ze eigenlijk over de deelname? ‘Het was schrikken toen ik het vernam, maar het maakte wel de goesting in mij wakker.’

Selectieprocedure

Lees in onze fiche van 2020 hoe Hooverphonic geselecteerd werd als Belgische kandidaat. Na het annuleren van het Songfestival, behield VRT het vertrouwen in de groep. Ze blijven dus onze deelnemer. Vooraleer dat die beslissing officieel werd gemaakt, vond er een overleg plaats tussen VRT, RTBF en EBU. Want eigenlijk was de Waalse omroep aan de beurt in 2021. 

2020 werd op op Songfestivalvlak een bewogen jaar voor Hooverphonic. Oorspronkelijke inzending Release Me werd door heel wat Belgen niet gesmaakt. Enkele ongelukkige uitspraken van frontman Alex Callier hielpen daar niet bij. De heisa was helemaal compleet toen bleek dat Hooverphonic niet meezong in de speciale huldeshow Eurovision: Europe Shine a Light

Op maandag 9 november 2020 pakte de groep uit met een verrassing van formaat: Raymond en Alex gaan opnieuw in zee met gewezen frontzangeres Geike Arneart. Zij zal ook het Songfestivalliedje zingen. Luka, die in 2020 klaarstond om Release Me te zingen in Rotterdam, gaat solo verder.

Op 4 maart werd hun nieuwe Songfestivalinzending voorgesteld op een virtuele persconferentie. Er zijn 21 mixen gemaakt van het lied. Het is een op en top Belgisch product: Alex Callier schreef het lied als Vlaming, en hij kreeg hulp van de Waalse singer-songwriter Charlotte Foret, die onder de naam Charles zingt. Ze schreven het samen om nadien pas naar voor te schuiven als Songfestivallied van Hooverphonic. Het nummer zal op het nieuwe album van de groep, Hidden Stories, komen te staan. 

2 maart is de video opgenomen die elk land als back-up moet insturen voor het geval ze niet naar Rotterdam kunnen afreizen. Die beelden werden gedraaid in Paleis 5 in Brussel, waar in 1987 ... het enige Songfestival op Belgische bodem plaatsvond. Ignace D'Haese en Hans Pannecoucke zorgen opnieuw voor het concept dat we op het podium te zien zullen krijgen. Als alles goed gaat, zakken ze 8 mei af naar Nederland om aan de voorbereidingen te beginnen.

Clip

play

Interview

play

Advertentie