Rotterdam 2021 - Noord-Macedonië

kanimage
Artiest
Vasil
Nummer
Here I Stand
Muziek
Vasil, Borče Kuzmanovski en Davor Jordanovski
Tekst
Vasil, Borče Kuzmanovski en Davor Jordanovski
Omroep
MRT
Halve finale
1
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
- - - - - 1 15 23
hrierosi
12812
12
ierosi
264
11
hrrosi
128
6

Bio

Vasil Garvanliev was in 2019 nog backing vocal bij Tamara Todevska. Zij won de jurystemming en zette het beste resultaat ooit neer voor Noord-Macedonië op een Songfestival. Als achtergrondzanger stond hij al met o.a. Nelly Furtado, Julie Andrews en New Kids on the Block op het podium.

Toen hij nog maar zeven jaar was, begon hij al met zingen. Tegen dat Vasil tien jaar werd, verhuisde hij met zijn familie naar Chicago in de VS. Hij kreeg een rol in het Chicago Children’s Choir. Leuk weetje: kinderen uit dat koor zijn te horen op Here I Stand. Ondertussen speelde hij ook in opera’s en musicals over de hele wereld. Zo zong hij al in het bijzijn van ex-president Clinton en diva Céline Dion. Nadien meldde hij zich aan bij het conservatorium van Toronto in Canada.

In 2007 probeerde hij zijn geboorteland al te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, zonder succes. In 2018 keerde hij voorgoed terug naar Noord-Macedonië. Sindsdien bracht hij er enkele succesvolle singles uit. In 2019 volgde zijn eerste en meteen uitverkochte soloconcert.

Selectieprocedure

Geen verrassingen in Noord-Macedonië: de omroep duidde de zanger intern aan om te zingen op het Songfestival, net als in 2020. Vasil schreef zijn nummer in 2020 tijdens de uitbraak van het coronavirus

Wel een relletje over het lied en de clip: de Bulgaarse vlag zou te zien geweest zijn in de video. Daarnaast zorgde de dubbele nationaliteit van Vasil (deels Bulgaar) ervoor dat er een petitie online kwam om de man te schrappen als vertegenwoordiger van het land. De omroep riep zelfs een comité bij elkaar. In dit artikel lees je er alles over

Clip

play

Advertentie