Noord-Macedonië

NOORD-MACEDONIE

Gemor in Noord-Macedonië over inzending voor Rotterdam

Na een terugtrekking van Armenië en een controversiële inzending uit Wit-Rusland lijken er nu problemen op te duiken in Noord-Macedonië. De zanger, Vasil, kwam onder vuur te liggen na enkele opmerkelijke elementen uit zijn videoclip.

We kennen de Macedonische inzending voor Rotterdam nog maar een kleine week. Vasil, de artiest die in 2020 intern werd geselecteerd en dit jaar een nieuwe kans krijgt, zou naar Rotterdam afzakken met Here I Stand. Dat is op dit moment nog altijd het plan, al lijkt de situatie minder rooskleurig dan vorige week. De Macedonische omroep liet dinsdagavond weten een interne commissie te hebben samengesteld om zijn deelname aan het Songfestival te herbekijken.

In het bericht staat dat er ook rekening zal worden gehouden met de zogenaamde ‘public relations related to the Eurovision Song Contest’. Er wordt geen concrete invulling gegeven aan dat begrip, maar naar alle waarschijnlijkheid verwijst de omroep naar de storm van kritiek op sociale media die Vasil de afgelopen dagen te verduren kreeg. Redenen hiervoor waren bepaalde shots in de videoclip van Here I Stand. Er zou een kunstwerk in een museum in beeld worden gebracht met de kleuren van de Bulgaarse vlag. Ondertussen werd dit euvel verholpen en kwam een nieuwe versie op YouTube.

Moeizame relatie

De kritiek ging echter niet liggen. Op de koop toe werd het feit dat Vasil een dubbele nationaliteit (Noord-Macedonisch & Bulgaars) heeft, betrokken in de discussie. Enkele dagen geleden werd een petitie gestart om Vasil te schrappen als Noord-Macedonische artiest voor Rotterdam. Deze heeft al meer dan 16 000 handtekeningen verzameld.

Je kan je afvragen wat nu eigenlijk het concrete probleem is en waarom er zo’n ophef over wordt gemaakt. Om dat te begrijpen nemen we een duik in de geschiedenis. De relatie tussen Bulgarije en Noord-Macedonië loopt niet altijd van een leien dakje. De twee buurlanden twisten soms over taal, geschiedenis, nationale helden die door de ene of andere worden opgeëist, kortom diepgewortelde meningsverschillen op verschillende vlakken. Dat de Bulgaarse vlag te zien is in de videoclip zit Noord-Macedonische nationalisten, en bij uitbreiding Noord-Macedonië in zijn geheel, dus heel hoog.

Vasil reageert

Wat nu volgt is onduidelijk. De Macedonische omroep lijkt er in ieder geval niet licht over te gaan. Of er een mogelijke terugtrekking volgt, wat als je het statement leest best mogelijk is, zal de volgende dagen meer duidelijkheid volgen. Hieronder vind je de mededeling van de Macedonische omroep dat dinsdagavond de wereld werd ingestuurd:

Ondertussen volgde er ook een reactie van Vasil:  ‘Op het moment dat ik erachter kwam dat mensen beledigd waren en dat het werk in het museum verkeerd werd begrepen, ondernamen we stappen, veranderden we de video, werd het bijgewerkt en publiceerden we het opnieuw. Er is geen politiek in muziek, geen ras, geen kleur. Er is liefde, er is menselijkheid, er is energie. Als iemand gekwetst wordt door wat ik onbedoeld, heel per ongeluk heb gedaan, bied ik mijn oprechte excuses aan. Ik bied geen excuses aan voor wie ik ben, maar als ik iemand pijn heb gedaan, wie je ook bent, vergeef me dan’, liet de zanger weten.

Advertentie