Lissabon 2018 - Nederland

kanimage
Artiest
Waylon
Nummer
Outlaw In 'Em
Muziek
Waylon, Ilya Toshinsky en Jim Beavers
Tekst
Waylon, Ilya Toshinsky en Jim Beavers
Omroep
AVROTROS
Label
Warner Music Benelux
Halve finale
2
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
18 121
uageatdkselvieromdbenofreersamhumedefiplltsi
85151538122961738352837
89
uageatlvromdbenofreersamhumedeplltsi
8515811046173435837
32
dkseiebenohufi
51312542
23 2 7 174
nororssmdkmdaugeplmthulvsemesiuadefrit
151110612821111512912611121083
127
nororssmdkmdaugeplhulvsemesiuadefrit
88104551101088641012783
47
norosmdkmdaugeplmthulvsemeside
732731115416213
8

Bio

In 2014 nam Waylon al deel aan het songfestival, samen met zangeres Ilse DeLange als gelegenheidsduo The Common Linnets. Met de song Calm After the Storm leverden Waylon en DeLange met een tweede plek Nederland zijn beste songfestivalresultaat op sinds 1975. Later ontstonden nog flinke ruzies tussen het tweetal en geraakte Waylon’s carrière even in het slop. Na Corry Brokken, Sandra Reemer (drie keer zelfs), Maggie MacNeal en Edsilia Rombley is Waylon de vijfde Nederlandse songfestivaldeelnemer die voor een tweede keer deelneemt.

De zanger is best een flamboyante persoonlijkheid in de Nederlandse showbizz. Zo had hij ooit een drugsverslaving, zag hij een tijd lang zijn zoontje niet en Nederlandse diva Patricia Paay zegt dat ze seks met hem heeft gehad, al is daar volgens Waylon niks van aan. Zijn echte naam is trouwens Willem Bijkerk en zijn artiestennaam is een verwijzing naar zijn countryidool Waylon Jennings. Hij nam in totaal al vier albums op.

Zijn muziekcarrière start in de jaren ’90 en hij trekt al snel naar de Verenigde Staten om daar liedjes op te nemen. Zijn in 1999 opgenomen single Ways Of The Heart raakt opgepikt door … zijn grote held Waylon Jennings. De Nederlander mag afzakken naar Nashville en mag er optreden met Jennings. De samenwerking stopt als die laatste opgenomen moet worden in het ziekenhuis.

Waylon raakt dan wat op de dool. In 2005 neemt hij als het duo Rachel & Waylon met Rachel Kramer zelfs deel aan de Nederlandse voorronde Nationaal Songfestival met het nummer Leven Als Een Beest, zonder succes. De échte doorbraak kwam er eindelijk in 2008, na zijn tweede plaats in Holland’s Got Talent. Een jaar later haalde hij weer de krantenkoppen: hij tekende als eerste Nederlandse artiest ooit een platencontract bij label Motown. Zo bracht hij de hit Wicked Way uit.

In 2010 mag hij het voorprogramma verzorgen tijdens de Britse tournee van Whitney Houston. Bij de uitreiking van de 3FM Awards in april wordt Waylon verkozen tot Beste Nieuwkomer. Voor Wicked Ways krijgt Waylon een gouden plaat. Het is het begin van jaren van concerten, tournees en optredens op televisie.

Na zijn erg succesvolle (maar korte) passage bij The Common Linnets is Waylon een tijd niet weg te slagen uit de media in Nederland, zowel met positieve als negatieve verhalen. In 2016 gaat hij in duet met Claudia de Breij en mag hij Anouk vervangen als coach in The Voice of Holland, in 2017 keert hij terug.

Tijdens Radio Veronica Top 1000 Allertijden – Waylon live in concert staat Waylon in december maar liefst drie keer met de beste en grootste hits uit de Radio Veronica Top 1000 in Rotterdam Ahoy. De concertreeks is een vervolg op de succesvolle eerste editie in 2016.

Selectieprocedure

Volgens de Songfestivalwebsite van de AVROTROS werd er de voorbije maanden met Waylon (intern aangeduid) en zijn team gewerkt aan het nummer en de act. De zanger gaat maar met één doel naar Portugal: het Eurovisiesongfestival ditmaal winnen. Hij zou ook vorig jaar al gepolst zijn. ‘Voor mij voelt het Songfestival als de Olympische spelen. Ik blijf deelnemen tot ik win. Ik wil op het grootse podium ter wereld staan. Ik werd al tweede met The Common Linnets nu is er dus nog maar één plaats die er voor mij toe doet, de eerste. Ik ga om te winnen, dat is deze keer belangrijker dan deelnemen!’, zegt Waylon over zijn nieuwe deelname.

Vanaf vrijdag 23 februari is Waylon vijf dagen achter elkaar te gast bij De Wereld Draait Door. Hij zingt bij elk bezoek een nieuw lied dat behoort tot de laatste vijf songs waaruit de uiteindelijke keuze is gemaakt. Dit betekent dat Waylon op één van deze avonden het gekozen Songfestival-nummer al ten gehore brengt. Maar op welke avond ... dat blijft de grote vraag! Dat werd uiteindelijk door Waylon op vrijdag 2 maart bekendgemaakt in de talkshow. 

Het gekozen lied is vooral een ode aan zijn eigen authenticiteit, maar ook aan zijn vele helden die buiten de lijnen durfden te lopen. Opgegroeid met de liefde voor muziek van getalenteerde rebellen als Freddie Mercury, James Brown, Waylon Jennings en Johnny Cash, was er voor Waylon geen twijfel over zijn inzending.

Vooraf was Thanks But No Thanks de favoriet van het grote publiek, terwijl The World Can Wait het meest verdacht werd van een toekomstige Songfestivaldeelname. Ook het gekozen Outlaw In 'Em werd goed ontvangen. 

Clip

play

Interview

play

Advertentie