Kiev 2017

KIEV 2017

Officieel: 43 landen nemen deel aan 62e songfestival in Oekraïne

43 landen zullen deelnemen aan het komende Eurovisiesongfestival in de Oekraïense hoofdstad Kiev. De organisatie weet daar mee het record van 2008 en 2011 te evenaren. Grote verrassingen zijn er niet. Portugal en Roemenië maken een terugkeer, en Australië mag zoals te verwachten weer deelnemen. Bosnië & Herzegovina haakt af voor 2017, maar ook dat was al bekend.

Had Bosnië & Herzegovina net als dit jaar deelgenomen, dan konden we spreken van een nieuw record. Maar die ‘magische kaap’ van 44 landen blijft voorlopig onhaalbaar. 43 landen zullen het in 2017 tegen elkaar op nemen in de twee halve finales en in de grote finale. Ontdek ze hier allemaal.

Derde deelname Australië

Portugal en Roemenië zijn de twee terugkerende landen. Portugal vond vorig jaar geen geld om deel te nemen en de Roemenen moesten op het laatste nippertje gedwongen afhaken omdat staatsomroep TVR een te grote schuld had bij EBU.

Australië is er voor de derde keer op rij bij ‘op uitnodiging’. Een specifieke reden voor hun deelname is er blijkbaar niet (meer), maar alles heeft te maken met de uitstekende resultaten van zowel Guy Sebastian als Dami Im. De organisatie is blijkbaar niet van plan om in 2017 extra ‘nieuwe landen’ uit te nodigen om deel te nemen. Door een wijziging in het reglement van het festival zou dat nu zomaar kunnen.

Jon Ola Sand, uitvoerend supervisor van het songfestival, geeft in onderstaande video meer uitleg. Volgens hem is het praktisch moeilijk om meer dan 44 landen te laten deelnemen, maar ze spelen bij de EBU wel degelijk met het idee om af en toe een extra omroep uit te nodigen om ze te laten kennis maken met de liedjeswedstrijd. Hij benadrukt dat Australië voorlopig (nog) geen permanente deelnemer is en dat alle deelnemende omroepen de aanwezigheid van Australische omroep SBS Australia steunen.

De twee halve finales van het songfestival in Kiev gaan door op dinsdag 9 en donderdag 11 mei. De grote finale volgt op zaterdag 13 mei. Dan komen we te weten wie Jamala opvolgt.

play

Advertentie