Kiev 2017

KIEV 2017

Songfestivalkandidate mag Oekraïne drie jaar lang niet binnen; Russische boycot dreigt

De nationale veiligheidsdienst van Oekraïne heeft beslist om zangeres en songfestivalkandidate Yulia Samoylova uit Rusland drie jaar lang de toegang te ontzeggen tot het grondgebied van Oekraïne. Die beslissing nemen ze nadat bekend raakte dat Samoylova in 2015 een optreden gegeven had op het conflictgebied Krim. Artiesten die optreden op de Krim mogen het Oekraïense grondgebied niet betreden. Ze willen voor de zo goed als verlamde zangeres geen uitzondering maken. Ook niet om deel te nemen aan het 62e Eurovisiesongfestival. Alle details en updates: 

Het is officieel beslist: Yulia Samoylova mag in mei Oekraine niet in om op te treden tijdens de tweede halve finale van het songfestival. Er is zelfs beslist om de zangeres te bannen voor drie jaar. Ze willen voor haar geen uitzondering maken. Yulia heeft de wet van Oekraïne overtreden en daar krijgt ze nu dus een straf voor. De Russische zangeres heeft een concert gegeven op de Krim, het betwiste gebied ten zuiden van Oekraïne dat door beide landen wordt opgeëist en het toneel was van een burgeroorlog in het gastland van het songfestival 2017. Artiesten die optreden op de Krim mogen per definitie het (andere) Oekraïense grondgebied niet betreden.

Teleurgestelde EBU stelt verbinding via satelliet voor, maar daar willen Russen niet van weten

Er is meteen reactie gekomen uit Rusland zelf. Senator Klintsevich Franz, die ook in de Russisische raad voor defensie en veiligheid zetelt, zegt dat Rusland deze én de komende edities zal boycotten (lees: niet meer deelnemen en het festival negeren) als de Oekraïense autoriteiten bij hun beslissing blijven. Ze noemen de beslissing cynisch en onmenselijk. Die boycot lijkt ondertussen al meteen concreet te worden. Verschillende media in Rusland schrijven dat, als Yulia niet welkom is in mei, geen enkel televisiekanaal in Rusland het songfestival zal uitzenden.

Ander (officieel!) nieuws is dat de omroep(en) van Rusland gemeld hebben dat ze hun kandidate voor 2017 in elk geval naar het songfestival zullen sturen, desnoods in 2018 in een ander gastland. Het is niet duidelijk wat de deelnemende omroep van Rusland nu van plan is voor dít jaar, maar een terugtrekking en boycot dreigt.

EBU, de organisatie achter het songfestival heeft ook gereageerd op het dramatische nieuws. Ze respecteren de wetten van Oekraïne, maar zijn wel heel teleurgesteld om dat zo’n politieke beslissing haaks staat op de waarden van het Eurovisiesongfestival. Ze gaan de dialoog aan met de nationale autoriteiten met als doel “alle artiesten” te laten deelnemen aan het festival in Kiev. Ze hebben zelf een oplossing aangeboden: een live-verbinding via satelliet! Maar zowel in Rusland als in Oekraïne zien ze dat niet zitten. De Russen vinden het een vreemd voorstel en vinden niet dat de EBU nieuwe regels moet uitvinden. Ze willen er live bij zijn. Vanuit Kiev kwam er de mededeling dat een tv-optreden uitzenden van een gebannen kandidate ook niet mag volgens de nationale wetten.

Belg Jean-Philip De Tender, directeur media bij de EBU, reageerde in De Ochtend op Radio 1 ook bijzonder ontgoocheld, maar stelt zich ook vragen. ‘We onderhandelen elk jaar een protocol met het gastland, dat een vrij verkeer van personen moet garanderen. Meestal stelt zich daar geen probleem. Ook Oekraïne had dat al ondertekend’, zegt hij. ‘Natuurlijk staan de nationale wetten in een specifiek land daar nog boven. Het is bijzonder belangrijk dat de veiligheid van elke delegatie kan worden gegarandeerd. Het gastland kan dan overgaan tot een inreisverbod, al past dat eigenlijk niet in de geest van het songfestival. Openheid en diversiteit zijn kernwaarden waar we bijzonder veel belang aan hechten.’

Premier Oekraïne ingeschakeld 

‘Je kan je afvragen of Rusland niet bewust deze kandidaat heeft afgevaardigd, goed wetende wat er dan zou gebeuren’, zegt De Tender. ‘Er staat nu een overleg gepland met de Oekraïense premier. Een optie zou zijn om het inreisverbod tegen Samoylova bijvoorbeeld pas na het songfestival te laten ingaan. We willen alle mogelijkheden bekijken. Met haar liedje is er geen probleem. De tekst is strikt apolitiek, daar controleren we alle inzendingen streng op.’

Het is afwachten wat dat overleg met de premier zal opleveren, maar zijn vicepremier Vyacheslav Kyrylenko is alvast duidelijk. Hij schreef gisteren op Twitter dat Rusland vrij is om een nieuwe kandidaat af te vaardigen naar het songfestival in Kiev. Het is zo goed als zeker dat de Russen dat niet van plan zijn.

Wat heeft zangeres Yulia Samoylova er zelf over te zeggen?

De Russische kandidate zelf blijft ondertussen kalm en hoopt op een oplossing: ‘Het is eigenlijk grappig om dit allemaal vanop de zijlijn mee te maken, want ik snap niet waarom ze een gevaar zien in een klein meisje zoals mij’, zegt ze in de media. ‘Ik ben niet boos en blijf me gewoon voorbereiden op het songfestival in mei. Om de een of andere reden heb ik het gevoel dat heel de situatie nog (positief) gaat veranderen.

Lees ook onze analyse: ‘Wat nu met Rusland op het songfestival 2017’

Advertentie