Andorra

ANDORRA

Terugkeer van Andorra op Songfestival in de maak?

Catalaanse nieuwssite El Nacional pakt uit met het nieuws dat twee politieke partijen binnen de Andorrese overheid een terugkeer naar het Eurovisiesongfestival opportuun achten. Er werd al druk gespeculeerd over een mogelijke terugkeer in 2020, maar naar alle waarschijnlijkheid zal – als al deze uitspraken werkelijkheid worden – de terugkeer pas aan de orde zijn in 2021 of 2022. (jmo)

Het was voor velen een verrassing van formaat. Andorra, een staat die nog nooit de finale heeft gehaald, zou willen terugkeren naar het Eurovisiesongfestival. Deze mededeling kwam uit het niets, na de ondertussen al tienjarige afwezigheid van de dwergstaat uit de Pyreneeën.

Politieke voorstanders 

Deze – positieve – mededeling kwam er echter niet van RTVA, de Andorrese omroep, maar van de lokale media en is dus nog zeer pril. El Nacional stelt dat de partij Democraten voor Andorra, die het sterkst staat in het Andorrees parlement, zou opteren voor een terugkeer naar het liedjesfestijn. RTVA zou volgens deze partij moeten terugkeren naar het Eurovisiesongfestival zodat ze de Andorrese cultuur – en de Catalaanse taal want het is in die taal dat Andorra zijn nummers meestal bracht – door heel Europa kunnen verspreiden. Vooreerst dient er wel een kostenanalyse gemaakt te worden of het budgettair mogelijk is. De omroep lijkt het in ieder geval te zien zitten, maar voor een bevestiging is het duidelijk te vroeg. Er is dus nog geen zekerheid dat we Andorra daadwerkelijk zullen terugzien op het Eurovisiesongfestival.

Ook het Ministerie van Toerisme, dat in handen is van de coalitiepartner van de Democraten voor Andorra, lijkt voorstander te zijn van een terugkeer. Ook zij stelden echter dat het een beslissing is die bij de omroep zelf ligt, maar dat het een ongelooflijk mooie kans zou zijn om de natie op de kaart te zetten tijdens dit mediaspektakel.

‘Positieve zaak’

Naast de politieke partijen is er ook Enric Castellet, voormalig directeur van RTVA, die dit initiatief steunt. Hij wordt bijgestaan door verschillende Andorese ex-Songfestivalkandidaten. Onder andere Nick Gain van Anonymous (2007) en Susanne Georgi (2009) vinden dat een terugkeer een positieve zaak zou zijn voor het staatje.

Tegenstand vanuit oppositie 

Tegenstand is ook zeker aanwezig in dit kleine vorstendom. De Sociaal Democraten, die in de oppositie zetelen, noemden het Eurovisiesongfestival repetitief, nep en teleurstellend voor de muziek en de artiesten. Ze zijn van mening dat de verdeling van de punten niets te maken zou hebben met de kwaliteit van de nummers.

Rotterdam 2020 niet haalbaar

De financiële problemen en de daarbij behorende bezuinigingsmaatregelen bij de omroep lijken voorbij te zijn. Het probleem dat er geen politieke steun was, lijkt nu ook van de baan. De coalitiepartners wakkeren de politieke interesse voor  het festival weer aan, al is er natuurlijk nog tegenstand.

2020 lijkt te dichtbij voor een terugkeer. RTVA heeft natuurlijk wel de mogelijkheid om terug te keren in 2021. Hier en daar duiken al berichten op dat die comeback misschien in 2022 zal gebeuren. Omdat Andorra dan de twintigste verjaardag als EBU-lid viert. Of RTVA verder zal nadenken over een toekomstige deelname is onduidelijk. Nu is het afwachten hoe en of de Andorrese omroep de plannen concretiseert en of er daadwerkelijk een terugkeer zal zijn in 2021 of 2022.

Andorra op het Songfestival

Andorra en het Eurovisiesongfestival: een geslaagd huwelijk was het tot nu toe nog niet. De Andorese omroep deed voor het eerst mee in 2004 maar gaf er zes jaar later, in 2010, al de brui aan. In die korte periode slaagden ze er nooit in om door te stoten naar de finale. De Barbara Dex Award, die nam Andorra mee naar huis dankzij de outfit van Gisella (foto), kandidate in 2008. Deze belabberde resultaten lieten de maatschappelijke interesse omtrent het festival – net zoals in landen als Slowakije – sterk slinken.

Advertentie