Australië

AUSTRALIE

Australië blijft komende vijf jaar deelnemen aan Songfestival

Tot en met 2023. Australië is alvast zeker van vijf opeenvolgende deelnames aan het Eurovisiesongfestival. Voorbije jaren kreeg omroep SBS Australia telkens een uitnodiging voor één jaar, maar de EBU kiest nu voor een verbintenis op langere termijn. Daarmee neemt de organisatie van het Songfestival alweer een loopje met de eigen regels.

Dat Australië na hun succesvol debuut in 2015 bleef deelnemen aan het Songfestival, daar keek al lang niemand meer van op. Toch valt er nu opmerkelijk nieuws te melden: het land heeft een uitnodiging gekregen om de vijf komende jaren een inzending naar de liedjeswedstrijd te sturen. Omroep SBS Australia is daar samen met partner Blink TV op ingegaan. ‘Australia, 12 points’, nog zeker tot en met 2023 gaan we dat (kunnen) horen.

Primeur 

Het is de eerste keer dat Australië zo een lange garantie op deelname krijgt. Het is ook meteen de eerste omroep die zo’n speciale uitnodiging krijgt. Normaal gezien moet er elk jaar opnieuw beslist worden of een omroep die geassocieerd lid is van de EBU en graag aan het festival wil deelnemen, een (nieuwe) uitnodiging krijgt. De stuurgroep van de EBU vond dat voor de Australiërs blijkbaar niet meer nodig. Meer informatie over de feitelijke beslissing, is er niet. Jon Ola Sand spreekt van een ‘natuurlijke progressie’.

Voorronde 

Na het povere resultaat van Jessica Mauboy in Lissabon, organiseerde de deelnemende omroep van Australië dit jaar voor het eerst een groots aangepakte voorronde. Kate Miller-Heidke won Eurovision – Australia Decides en mag met haar opera-popliedje naar Tel Aviv.

Advertentie