Australië

AUSTRALIESTOCKHOLM 2016

Australië was winnaar volgens vroeger puntensysteem

Het mogen vijgen na Pasen zijn, maar als de puntentelling niet veranderd was, dan werd Australië zaterdagavond gekroond tot winnaar van het eenenzestigste songfestival.

De vernieuwde puntentelling deed de afgelopen maanden heel wat stof opwaaien. De Zweedse omroep SVT beloofde spanning tot op het laatste moment en dat bleek ook zo. Omdat de punten van de jury’s en de kijkers niet meer samengevoegd werden, zijn er enkele opmerkelijk verschillen waaronder de winnaar.

Net als vorig jaar wint niet de winnaar van de televoting. Toen was Italië de publiekslieveling, dit jaar was dat Rusland. Vorig jaar was het Zweden dat dankzij de jury’s de zege in de wacht wist te slepen. Dit jaar won Dami Im afgetekend de juryvoting, maar noch Australië noch Rusland ging aan de haal met de zege.

Australië zou onder het oude systeem gewonnen hebben, voor Oekraïne en Rusland. Bulgarije bleef vierde, Frankrijk zou over Zweden naar de vijfde plaats gesprongen zijn. Vooral Polen zou het opvallend minder goed gedaan hebben. Het land zou pas negentiende geworden zijn, nu zijn ze achtste omdat de vakjury’s de publieksstemmen niet meer zomaar teniet kunnen doen. Daardoor zou België negende geworden zijn, Nederland tiende.

Advertentie