Australië

AUSTRALIEROTTERDAM 2020

Bekendmaking kandidaten ‘Australia Decides’ aan de gang

De Australische omroep SBS maakt met een video op YouTube telkens twee namen bekend voor Australia Decides: Gold Coast 2020. Dat is de nationale voorronde die sinds vorig jaar gebruikt wordt om de artiest en het lied aan te duiden voor het Eurovisiesongfestival. Volg via dit artikel alle bekendmakingen.

De kandidaten die al bekendgemaakt zijn:

  1. Casey Donovan
  2. Vanessa Amosori
  3. Mitch Tambo
  4. iOTA

De eerste twee namen die werden vrijgegeven zijn die van Casey Donovan en Vanessa Amorosi (foto).

Casey is naast zangeres ook songschrijver en theateractrice. In 2004 won ze het tweede seizoen van Australian Idol. Ze was toen 16, waarmee ze de jongste winnaar uit de reeks is. Met haar debuutsingle Listen with Your Heart debuteerde ze meteen op 1 en voor die single kreeg ze drie keer platinum. Op het einde van datzelfde jaar kwam ook haar debuutalbum uit, waarmee ze op 2 debuteerde en waarvoor ze twee keer platinum kreeg. Ze speelde onder andere de rol van Killer Queen in de Queen-musical We Will Rock You. Casey ondersteunt ook een aantal liefdadigheidsinstellingen, onder andere voor inheemse volkeren in Australië. Proud is de titel van haar deelnemende nummer, niet te verwarren met het nummer van Tamara Todevska.

Ze zong al live samen met Cyndi Lauper het nummer True Colors.

‘Ik ga gewoon mijzelf meebrengen naar het podium’, reageert ze. ‘Wat daarna gebeurt, gebeurt gewoon.’

Vanessa Amorosi

Deze vrouw is bekend voor haar vocale bereik. Ze beheerst een heel aantal muzikale stijlen, waaronder pop, rock, blues, jazz en gospel. Haar ouders zijn twee Italiaanse zangers, Frank en Joy Amorosi. Op haar twaalfde al begon ze op te treden in winkelcentra en op lokale optredens. Ze werd ontdekt terwijl ze optrad in een Russisch restaurant in Australië.

Net als Casey Donovan kreeg Vanessa meteen prijzen. Haar debuutsingle Have a Look haalde de top twintig en kreeg goud. Haar tweede single Absolutely Everybody haalde de top tien en kreeg twee maal platinum. Dat nummer werd uiteindelijk een wereldhit. Tijdens de show zal ze een nummer van haar nieuwe album, Back to Love, zingen.

In 2000 stond Vanessa zestien keer in het voorprogramma van Savage Garden, een Australisch duo bekend van onder andere Truly Madly Deeply. In 2002 mocht ze optreden in Manchester tijdens de Commonwealth Games Hand-Over Ceremony.

Ze werkte ook samen met Mary J. Blige in Los Angeles aan Each Tear en met Dave Stewart van Eurythmics.

‘Het Songfestival is het ultieme doel om je land te vertegenwoordigen’, vertelt ze. ‘Het was ongelooflijk om weer thuis te komen dit jaar’, zegt Vanessa die nu in de VS woont. ‘Het is terugkeren naar de plaats die mij gemaakt heeft.’

Tweede lichting namen

Australische zanger en aboriginal Mitch Tambo en experimenteel muzikant iOTA zijn de volgende twee namen die we kennen.

Mitch Tambo

Mitch is een 29-jarige Gamilaraay/Birri Guba afstammeling die dit jaar in de finale stond van Australia’s Got Talent. ‘Ik ben helemaal in de wolken dat ik mag meedoen aan deze show. De mengeling van allerlei culturen en een platform voor mijn muziek’, zei hij over zijn deelname. Hij kreeg tijdens zijn auditie een gouden buzzer van Nicole Scherzinger. Heel Australië was in de ban van zijn versie van de Australische klassieker, You’re the Voice, die je hieronder kan bekijken en beluisteren.

iOTA

Deze 51-jarige zanger, acteur en filmmaker heeft al een hele lijst aan producties op zijn naam. Hij bracht albums uit, speelde in films en in het theater. Hij staat bekend om zijn experimentele muziek en speciale outfits. Het leven ging hem niet altijd voor de wind door zijn openheid over zijn geaardheid en zijn verslaving aan drank in het verleden. ‘Ik ben geen typische kandidaat voor dit soort dingen maar de mogelijkheid jezelf te zijn en je creativiteit te kunnen tonen, dat trekt me aan’, zegt de artiest.

8 februari liveshow

Er zullen uiteindelijk tien kandidaten deelnemen aan de voorronde van Australië. De liveshow staat op de planning voor 8 februari.

Advertentie

Locatie