Australië

AUSTRALIETURIJN 2022LANDEN

Sheldon Riley wint het Australische ticket voor Turijn

Voor het derde jaar op rij werd de Australische kandidaat voor het festival gekozen via het populaire Eurovision – Australia Decides Gold Coast festival. Elf nummers werden door SBS Australia aangeduid om deel te nemen aan de show. De winst ging naar Sheldon Riley met het nummer Not The Same.

Elf kandidaten werden door SBS geselecteerd om deel te nemen aan de Australische voorronde. Tien van deze kandidaten werden intern aangeduid, de elfde kandidaat, Erica Padilla, werd gekozen via een wedstrijd op TikTok. Onder de deelnemers vandaag bevond zich ook voormalig songfestivaldeelnemer Isaiah Firebrace die het land vertegenwoordigde op het festival in Kiev in 2017. De winnaar werd gekozen door een combinatie van vakjury en televoting, beiden brachten 50% van de stemmen in. Sheldon eindigde bij beide puntentellingen op de tweede plaats, wat genoeg was om toch met de eerste plaats aan de haal te gaan.

The voice, America’s got talent en het Songfestival

In 2018 nam Sheldon Riley deel aan de Australische versie van The Voice, waar hij de Engelse zanger Boy George als coach kreeg. In de finale werd hij vierde. Hij keerde het daaropvolgende jaar terug naar de All Star-editie van het programma, maar werd daar uitgeschakeld in de halve finales. In 2020 nam hij deel aan America’s Got Talent en schopte het daar tot de kwartfinales. De zanger zegt zelf dat zijn hoofddoel steeds een deelname aan het Songfestival geweest is. Als kind was hij gefascineerd door het festival en droomde er van om daar ooit zelf op het podium te staan. Die droom komt nu uit.

Op het podium draagt hij steevast een extravagant gezichtsmasker. Dat helpt naar eigen zeggen om zijn zelfvertrouwen op te krikken. Tijdens zijn optreden in deze preselectie verraste de jonge zanger door zijn masker plots toch af te gooien en verder te zingen.

Gepest 

Winnaar Sheldon Riley was op voorhand getipt als absolute favoriet. Hij brengt het emotionele Not The Same naar Turijn. Het nummer gaat onder andere over zijn moeilijke jeugd waarin hij gepest werd. Riley is ook open over zijn geaardheid en zijn leven met het Asperger syndroom, een vorm van autisme.

Vorig jaar haalde Australia voor het eerst sinds hun deelname aan het festival de finale niet. Zal de zanger het land down under dit jaar terug naar de finale zingen?

#Deelnemer(s)NummerJuryTelevoteTotaalPlaats
1G-Nat!on Bite Me1145565
2Erica PadillaTo the Bottom2025459
3Seann Miley MooreMy Body1852311
4CharleyI Suck At Being Lonely3330634
5Andew LambrouElectrify1635517
6Sheldon RileyNot the Same50501001
7PauliniWe Are One3220526
8Jaguar JonzeLittle Fires5140913
9Isaiah Firebrace & Evie IrieWhen I’m With You3510459
10VoyagerDreamer3760972
11Jude YorkI Won’t Need to Dream3215478

Bekijk hieronder de Australische inzending voor Turijn 2022.

Advertentie