België

BELGIEEUROSONG 50GESCHIEDENIS

50 jaar Eurosong (3): 1979, de pijnlijke afvalrace

In de reeks 50 jaar Eurosong blikt Songfestival.be terug op een halve eeuw Vlaamse Songfestivalvoorrondes. In deze aflevering staat de editie van 1979 centraal, gewonnen door Micha Marah met Hey Nana.

Op 31 oktober 1978 werd Micha Marah uitgenodigd op de BRT. Daar deelde Bob Boon haar prompt mee dat ze intern was gekozen om België te vertegenwoordigen op het Songfestival 1979. Na in 1971 en 1975 aan de preselecties te hebben deelgenomen, zou ze voor 1979 haar eigen reeks uitzendingen krijgen.

De Vlaamse omroep lanceerde een open inschrijving voor liedjes, waarvan er zes zouden worden geselecteerd. Om de kijkers warm te maken kreeg Micha Marah op oudejaarsavond 1978 een thema-uitzending van 45 minuten naar aanleiding van de tiende verjaardag van haar carrière, waarin ook al werd vooruitgeblikt naar het Songfestival in Israël.

Tweeluik met exen

In tegenstelling tot eerdere interne keuzes van kandidaten die vervolgens één uitzending met zes liedjes kregen, zoals Lize Marke en Louis Neefs in 1965 en 1969, werd de selectie van het lied voor Micha uitgesmeerd over vier halve finales en een finale.

Tussen 3 en 24 februari was er elke zaterdagavond een live-uitzending, die in twee delen werd afgewerkt. Eerst was Micha presentatrice en stelde ze gastartiesten voor. In het tweede luik nam Karl Buts de presentatie over en bracht Micha de liedjes voor Jeruzalem.

Elke week viel er één liedje af, maar in de vierde halve finale kwam er een afgevallen lied terug, om dan meteen weer weggestemd te worden. Zodoende bleven er nog drie van de zes nummers over in de finale van 3 maart.

Tot de gastartiesten behoorden tal van ex-Songfestivaldeelnemers uit binnen- en buitenland, onder wie Bobbejaan Schoepen, Jacques Raymond, Tonia, Nicole en Hugo en Dream Express, maar ook de gewezen Britse winnaars Brotherhood of Man en de (voormalige) Nederlandse kandidaten Heddy Lester, Maggie MacNeal, Sandra ‘Xandra’ Reemer en Teach-In.

Dat nam niet weg dat de pers snoeihard was voor het uitgemolken concept en de kwaliteit van Micha’s liedjes, waar tussen de uitzendingen door nog heel wat aan werd gesleuteld. De zangeres zelf werd gelukkig wel gespaard: ‘Zij kan het ook niet helpen dat zij geen goed materiaal in handen kreeg’, schreef Gazet van Antwerpen na de tweede halve finale.

Tweehonderd stemmers

In de vier voorrondes was er een publieksjury die elk lied quoteerde van één tot zes, net als twee jaar eerder. Ook daarvoor werd een open inschrijving gehouden: twee familieleden die uit een andere generatie kwamen, konden zich samen opgeven om te jureren vanuit het Amerikaans Theater.

Per uitzending stemden tweehonderd mensen mee. De hoogst haalbare score voor een lied was dus 1400 punten, maar de hoogste score die werd gegeven was 849, en dat gebeurde al meteen in de eerste voorronde.

Die hoogste score ging naar Comment ça va?, wat ook duidelijk de uitgesproken favoriet van Micha Marah zelf was. Dat lied won elke voorronde met gemak, en de keuze leek een uitgemaakte zaak. Maar in de finale van 3 maart werd de publieksjury vervangen door een vakjury, die Comment ça va? degradeerde tot de tweede plaats en koos voor Hey Nana.

Micha Marah was zichtbaar geschokt en koesterde nog enige hoop toen de kersverse winnaar even van plagiaat beschuldigd werd. Uiteindelijk moest ze toch met Hey Nana naar het Songfestival.

De liedjes van de finale van Eurosong 1979 vind je in onderstaande afspeellijst.

Alle resultaten van de preselectie vind je terug op onze geschiedenispagina’s:

Eurosong – België 1979

Op het Songfestival 1979 eindigde Micha Marah gedeeld 18e en laatste. Bekijk hieronder haar optreden:

play

In 2020 sprak Songfestival.be met Micha Marah voor onze podcast Eurovisite. Beluister de aflevering hier:

Advertentie