België

BELGIE

Blanche treedt per satelliet op vanuit Brussel (Aprilgrap)

De Waalse omroep RTBF heeft van de EBU toestemming gekregen om Blanche op te laten treden vanuit Brussel in plaats van Kiev tijdens het 62e Eurovisiesongfestival. Dat meldt de RTBF op haar website.

Er zal geen Belgische delegatie aanwezig zijn in Oekraïne. Blanche zal haar song opvoeren vanuit Brussel. Via satellietverbinding zullen de televisiekijkers uit de hele wereld het optreden in beeld krijgen. Verder verandert er niets: Blanche komt nog steeds als vijfde aan bod in de eerste halve finale. De startvolgorde van de halve finales werd gisteren bekendgemaakt.

Voor de RTBF is het vooral een financiële geruststelling. “Blanche wint dit jaar, dus volgend jaar moeten we het songfestival organiseren”, klinkt het beslist bij Waals delegatiehoofd Leslie Cable. “Om alvast kosten te drukken, zijn we blij dat we van de EBU goedkeuring hebben gekregen om via satelliet op te treden.” Op die manier moet er inderdaad geen geld worden gegeven aan vluchten, accommodatie en een podiumact, kosten die al gauw tot in de duizenden euro’s kunnen oplopen.

Precedent

Een optreden per satelliet klinkt bekend in de oren. Amper een week geleden gaf de EBU aan dat de Russische vertegenwoordigster Julia Samoylova ook per satelliet mocht optreden, omdat ze Oekraïne niet binnenmag. “Dat inspireerde ons om een gelijkaardige aanvraag te doen bij de EBU”, zegt Cable.

Ook Jon Ola Sand, de Executive Supervisor van de EBU, is opgetogen over de beslissing: “Dit schept een belangrijk precedent voor de toekomst”, zegt de Noor. “Het songfestival evolueert verder. Een gewoon optreden op een podium is zó 2016. We zijn verheugd dat het songfestival zo de kaart van vernieuwing trekt en deze gedurfde stap durft zetten.”

Mini-Europa

Er is al nagedacht over het optreden van Blanche vanuit Brussel. Onze jonge vertegenwoordigster zal zingen vanuit het Brusselse park Mini-Europa, volgens de RTBF “om zich zo toch een beetje in heel Europa te bevinden”. De verlichting in Mini-Europa wordt aangepast zodat het echte stadslichten lijken, om de songtitel City Lights eer aan te doen. Blanche zal tijdens haar optreden worden geflankeerd door enkele achtergrondzangers en een school vissen.

Advertentie