België

BELGIE

België neemt opnieuw deel aan ‘Eurovision Young Musicians’

Voor het eerst in twaalf jaar tijd zal ons land vertegenwoordigd worden op Eurovision Young Musicians, een spin-off van het Songfestival. Heel bekend is de wedstrijd misschien niet, maar ze bestaat al sinds 1982.

EYM is een muziekwedstrijd voor aanstormend talent in de klassieke muziek. De maximumleeftijd voor deelnemers is achttien jaar. Sinds 1982 wordt elke twee jaar een editie gehouden, net als het Eurovisiesongfestival en de Junior-variant georganiseerd door de EBU en een gastomroep. Dit jaar vindt de achttiende editie plaats in de Usher Hall in het Schotse Edinburgh, waar in 1972 ook al het Songfestival werd gehouden. Net als op het echte ESF zijn er ook bij EYM twee halve finales (op 18 en 19 augustus) en een finale (op 23 augustus). Achttien landen nemen deel en slechts zes ervan plaatsen zich voor de finale. In alle uitzendingen bepaalt een jury de uitslag.

De RTBF stuurt voor het eerst in 2006 nog eens een Belgische kandidaat: Alexandra Cooreman (foto) zal ons land met de viool vertegenwoordigen. De Waalse omroep debuteerde in 1986 en nam verschillende keren deel, tot in 2006.  In 1992 vond EYM zelfs plaats vanuit het Koninklijk Circus in Brussel. De Belgische vertegenwoordiging is altijd uit Waalse hoek gekomen, en dat verandert niet. De uitzendingen van dit jaar zullen op La Trois te zien zijn, het derde televisienet van de RTBF waar vorig jaar ook al het eerste ‘Eurovisiekoorfestival’ werd uitgezonden.

Advertentie