België

BELGIE

Eén zendt tweede halve finale Songfestival 2019 niet uit

De Vlaamse openbare omroep VRT heeft in een persbericht meer informatie gegeven over de Songfestivaluitzendingen op radio, televisie en internet. Springt het meest in het oog: de tweede halve finale, waarin België niet deelneemt of stemt, is niet op Eén te zien.

Voorafgaand aan de drie liveshows vanuit Tel Aviv bericht commentator en MNM-presentator Peter Van de Veire elke ochtend live in zijn eigen Ochtendshow over het reilen en zeilen op het Songfestival in Israël. Ook op een.be en de socialemedia-accounts van Eén en MNM zullen exclusieve filmpjes te zien zijn, onder meer van Eliot en zijn entourage backstage.

De drie uitzendingen worden door de VRT rechtstreeks op televisie uitgezonden, maar voor het eerst sinds 2008 niet meer alle drie op Eén. De eerste halve finale van dinsdag 14 mei, met onze Eliot in de startblokken, en de finale van zaterdag 18 mei gaan live op Eén in de ether, maar dat geldt niet voor de tweede halve finale van donderdag 16 mei. Door het verkiezingsprogramma Iedereen kiest op Eén wordt die halve finale uitgezonden op het derde kanaal, waar tot en met 20.00 uur Ketnet te zien is. Ook via VRT NU is alles live online te volgen met Vlaams commentaar.

Elf jaar geleden voltrok zich een gelijkaardig scenario: het was het eerste jaar van de twee halve finales en het jaar waarin de VRT startte met digitale kanalen als Eén+ en experimenteerde met televisie in HD. De tweede halve finale van het Songfestival 2008, waar België evenmin aan meedeed, was toen de allereerste uitzending op het digitale kanaal en een van de allereerste HD-uitzendingen van de openbare omroep.

Geen Van Gils & het Songfestival

Het Eén-praatprogramma Van Gils & Gasten stopt op 9 mei met uitzenden. Daarom is er voor het eerst sinds 2015 geen Van Gils & het Songfestival als voorbeschouwing op de rechtstreekse uitzendingen. Als vervanger ligt er voor dinsdag 14 mei om 20.40 uur een documentaire over Eliot en zijn voorbereidingen voor Tel Aviv op de plank. Wat er voor de finale wordt uitgezonden, is nog niet bekend.

Tijdens de week van de halve finales en de finale wordt ook nog op Radio 2 gezocht naar het favoriete Songfestivalnummer van de luisteraars van de zender. Op zaterdag 18 mei, de dag van de grote finale in Tel Aviv, wordt tussen 13.00 en 16.00 uur de top veertig uitgezonden op de grootste Vlaamse radiozender.

Advertentie