België

BELGIE

Geike Arnaert & Hooverphonic: een succesverhaal

2020 is een jaar vol verrassingen. Deze week kwam de grootste verrassing op vlak van het Eurovisiesongfestival van Belgische zijde. Geike Arnaert wordt opnieuw leadzangeres bij Hooverphonic, wat tegelijkertijd wil zeggen dat zij ook op het podium in Rotterdam zal schitteren. In dit artikel blikken we terug op de weg die Geike Arnaert heeft afgelegd samen met Hooverphonic en welke weg ze is uitgegaan als solozangeres.

Het was een verrassing van jewelste maandagmiddag toen bekend werd gemaakt dat Geike Arnaert terug deel werd van Hooverphonic. Volgens de groep volgt de hereniging met Arnaert op de twintigste verjaardag van het album The Magnificent Tree, met daarop onder andere de hit Mad About You.

De start bij Hooverphonic

Het verhaal van Hooverphonic en Geike Arnaert gaat 23 jaar terug in de tijd. In februari 1997 deed ze auditie om leadzangeres van de groep te worden. De groep, die op dat moment nog Hoover heette, had op dat moment één album uit, A New Stereophonic Sound Spectacular, met daarop ook de bekende single 2Wicky. De zangkwaliteiten van de jonge zangeres sloegen aan, waarop de groep besloot om een samenwerking met haar aan te gaan. Enkele maanden later mocht ze al mee op tournee. Het eerste album waar Arnaert aan meewerkte was Blue Wonder Power Milk.

De bezetting met Geike Arnaert, Alex Callier en Raymond Geerts wordt door velen nog altijd de zogenaamde coreHooverphonic-periode genoemd. Het is ook in deze periode dat de groep internationaal doorbrak, na onder andere een optreden tijdens de openingsceremonie van EURO 2000 dat in België en Nederland werd gehouden. Onder Geike werden ook de Hooverphonic-klassiekers opgenomen waar iedereen de groep van kent, zoals Mad About You en Vinegar & Salt.

play

De tijd bij Hooverphonic legde Geike geen windeieren. Ze ontving in 2000 en 2003 namelijk de ZAMU award voor beste zangeres en werd vaak tot de winnaar van HUMO’s pop poll gekroond. In 2008 werd Hooverphonic uitgeroepen tot beste band van België, op dat moment was ze nog steeds zangeres van de groep. Geike was één van de vele zangeressen die de revue zijn gepasseerd bij Hooverphonic. Ondanks de vele wissels heeft zij zeker haar stempel op het repertoire van de groep weten te drukken. Op  10 oktober 2008 maakte de groep bekend dat Geike muzikaal een andere weg wilde bewandelen en de groep verliet.

Solocarrière 

En dat deed Arnaert ook. Ze maakte twee albums onder eigen naam. For the beauty of confusion kwam uit in 2011, acht jaar later volgde Lost In Time. In 2018 bracht Arnaert samen met de Nederlandse groep BLØF Zoutelande uit. Het werd een nummer 1-hit in zowel Vlaanderen als Nederland.

play

Twaalf jaar na de splitsing blijken de wegen van Geike en Hooverphonic elkaar weer te kruisen. Volgens Alex Callier was het zeker geen geplande zet. Tijdens een telefoontje een dikke maand geleden zou hij pardoes iets vermeld hebben over de voorbereidingen van de twintigste verjaardag van het album The Magnificent Tree. Daar zou de goesting uit zijn voortgekomen om terug samen te werken.

Ondertussen werd al een herwerkte versie van Mad About You met de wereld gedeeld. De groep zou ook bezig zijn met nieuwe nummers en naar een studioalbum toe werken dat in april zou moeten uitkomen. Wat optredens met de nieuwe zangeres betreft staat er niet veel op het programma, mede door de coronapandemie. De eerste echte “test” voor het grote publiek zal dus naar alle waarschijnlijkheid het Eurovisiesongfestival in mei worden. Solo, maar met liedjes van Hooverphonic, zien we Geile nog aan het werk in het komende seizoen van Liefde voor Muziek op VTM.

play

Advertentie