België

BELGIEROTTERDAM 2020

Hooverphonic voor België naar Songfestival 2020 in Rotterdam

De driekoppige groep Hooverphonic zal België vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2020 in Rotterdam. Dat maakte de VRT bekend, eerst vanmiddag op een besloten persconferentie en nadien in het Eén-praatprogramma Vandaag. De eerste versie van het lied voor het festival is er al, maar moet nog opgenomen worden. Die release volgt volgend jaar. Met Hooverphonic stuurt België een van zijn grootste popgroepen van het moment naar de liedjeswedstrijd.

Het 65e Songfestival is nog ruim een half jaar van ons verwijderd op het moment van publicatie, maar net als in 2018 is de VRT er als de kippen bij om uit te pakken met zijn intern gekozen kandidaat. Hooverphonic is de allereerste deelnemer voor het Songfestival 2020 die wordt bekendgemaakt. Wanneer we het lied voor Rotterdam kennen, is nog niet geweten. Al zal het hoe dan ook pas voor 2020 zijn.

Nummer één op het VRT-lijstje 

Hooverphonic stond bovenaan het verlanglijstje van de VRT en heeft na de bedenktijd toegezegd. Dat de nummer één overwoog om deel te nemen, meldde VRT-muziekcoördinator Gerrit Kerremans al in ons interview dat begin september verscheen. Hij wou een ervaren artiest sturen en dat is dus gelukt. ‘Al hebben ze de uitnodiging pas geaccepteerd toen ze een lied hadden. Bij onze eerste gesprekken dit jaar was dat nog niet het geval’, voegt Kerremans daar vandaag aan toe.

Opmerkelijke staat van dienst

Hooverphonic werd opgericht in 1995 en bestaat momenteel uit Alex Callier, Raymond Geerts en Luka Cruysberghs. Die laatste is de zesde zangeres bij de band. Ze kwam erbij terecht na als lid van Calliers team in seizoen vijf de VTM-talentenjacht The Voice van Vlaanderen te hebben gewonnen. Luka deed ooit auditie om aan Junior Eurosong deel te nemen. Nota bene met een lied van Hooverphonic. Met hits als Mad About YouAmalfiThe Night Before en Badaboum heeft de groep al een opmerkelijke staat van dienst in de hitlijsten, zowel in binnen- als buitenland.

play

Bekend in Amerika tot Japan

Hooverphonic toerde meermaals door de Verenigde Staten en Europa, op eigen kracht of samen met artiesten zoals Moloko en Massive attack. Onlangs was de band nog in Japan om België te vertegenwoordigen tijdens het Belgian Beer Weekend en overmorgen vertrekken ze op een grote Europese tournee. Die loopt tot eind maart 2020.

Madame Monsieur en Sennek

Er zijn al enkele opmerkelijke links tussen Hooverphonic en het Songfestival. Bij Badaboum was de stem te horen van Emilie Satt, die als lid van het duo Madame Monsieur Frankrijk vertegenwoordigde op het Songfestival 2018 in Lissabon met Mercy. Het duo mocht ook al het voorprogramma van Hooverphonic verzorgen tijdens tournees.

play

Als klap op de vuurpijl is het feitelijk al de tweede opeenvolgende Vlaamse Songfestivaldeelname voor Alex Callier. Hij schreef twee jaar geleden ook al mee aan A Matter of Time, waarmee Sennek op datzelfde Songfestival in Lissabon sneuvelde in de halve finale.

Perfectionist 

Als rasechte songschrijver volgt Alex Callier al jarenlang het Eurovisiesongfestival, uit professionele maar vooral ook persoonlijke interesse.  De glamoureuze uitstraling, het niveau van de artiesten en het internationale appeal van de wedstrijd maken dat deelnemen voor Hooverphonic een logische volgende stap is.

Maar Callier wou pas ingaan op de vraag van VRT toen hij zijn nummer geschreven had. Want vergis je niet: de demo is er al. Maar het nummer moet nog volledig opgenomen en verder afgewerkt worden. Alex: ‘Ik ben een perfectionist, dus er is nog veel werk aan. We willen ook een prachtige videoclip aanleveren.’

Voor de vierde keer gevraagd

Op de persconferentie in het Atomium kon Songfestival.be samen met enkele andere mediakanalen al vragen stellen over dat lied. Alex: ‘Dit was de vierde keer dat we gevraagd zijn om deel te nemen, maar nu pas hébben we hét lied. Zonder goed nummer zouden we niet toezeggen. Ik heb het geschreven samen met iemand waarmee ik al langer samenwerk.’

‘Act belangrijk, maar niet essentieel’ 

Als we de voorbije twee jaar iets geleerd hebben, is het wel dat de Belgische inzending drie minuten lang interessant moet blijven op visueel vlak. Hooverphonic beseft dat, maar wil er zich niet op blindstaren. ‘Als je een zwak liedje hebt, dán moet je act zeer straf zijn. Maar kijk naar Duncan dit jaar, of naar Blanche in 2017. City Lights bleef gewoon overeind. Op het Songfestival moet je lied geweldig zijn. Oké, de act is belangrijk, maar voor ons niet essentieel. Toch weten we al wie we willen betrekken om dat letterlijk vorm te geven. We nemen zoveel mogelijk zelf in handen’, zegt Alex.

‘Dit is een droom’

Het Eurovisiesongfestival in Rotterdam zal de eerste wedstrijd worden waaraan de groep deelneemt. ‘Maar ik heb goede herinneringen aan het festival’, zegt gitarist Raymond. De twee heren blijken kenners te zijn van het Songfestival. Ze kunnen zonder enige moeite verschillende inzendingen uit binnen- en buitenland opnoemen. 18-jarige Luka weet meer over de kinderversie van het Songfestival, waar ze vurige fan van was. ‘Deelnemen aan het Songfestival is de droom van elke zangeres. Het is de grootste zangwedstrijd die er is. Dus nee, ik heb niet lang moeten nadenken toen het voorstel op tafel kwam’, zegt de sympathieke jongedame.

‘Eindelijk’ 

Onze openbare omroep is uiteraard apetrots op deze kandidaat. Olivier Goris, netmanager Eén: ‘Hooverphonic is een onwaarschijnlijke topnaam. Hen de Belgische kleuren laten verdedigen, is iets waar we al jaren van dromen. Schitterend dat het nu lukt! Het is een ongelooflijke eer dat wij met Eén de besten van de besten naar het Eurovisiesongfestival mogen sturen.’

Morgen komt op onze website een video-interview online van redacteur Jasper met Hooverphonic. Hou ook onze kanalen op sociale media in de gaten voor nog meer updates.

Advertentie