België

BELGIEMALMO 2024

VRT-vakbond sluit nieuwe acties tijdens finale Songfestival 2024 niet uit

Na de vakbondsactie van gisterenavond tijdens de tweede halve finale van het Songfestival 2024, liet de socialistische vakbond ACOD weten aan VRT NWS dat nieuwe acties voor de finale morgenavond niet uitgesloten zijn. Intussen komen er veel reacties binnen op de pancarte.

Vlak voor en na de rechtstreekse uitzending vanuit Malmö op VRT1 was een boodschap van de socialistische vakbond ACOD te zien voor een aantal seconden. ‘Wij veroordelen de schendingen van de mensenrechten door de staat Israël’, stond er op het scherm. (zie ook foto bovenaan) ‘Bovendien vernietigt de staat Israël de persvrijheid. Daarom onderbreken we even het beeld.’

Nieuwe acties niet uitgesloten

De VRT zelf was op voorhand op de hoogte gebracht. Vakbonden hebben het recht om op dergelijke manieren te protesteren. ‘Niks doen, enkel toekijken, is niet langer een optie’, schrijft de vakbond op Facebook. ‘EBU heeft helaas de Israëlische inzending toch mogelijk gemaakt en daarom hebben we besloten de uitzending te onderbreken.

We hopen hiermee een signaal te geven aan de Israëlische regering om de gevechten en de moorden te stoppen, internationale waarnemers en pers toe te laten en aan tafel te gaan voor een onderhandelde oplossing.’

Aan VRT NWS laat de vakbond weten dat nieuwe acties voor de finale, die morgenavond wordt uitgezonden, niet uitgesloten zijn. Meer hierover is niet geweten op het moment van publicatie.

Reacties

Aan joods-Israëlische kant wordt verbolgen gereageerd op de vakbondsactie van de Vlaamse publieke omroep. Shame on you‘, schreef de Israëlische ambassadrice in België op X/Twitter, met de hashtag #VRT. Ook onder het Forum der Joodse Organisaties en N-VA-kamerlid Michael Freilich tekenden al publiekelijk protest aan.

Ook verschillende buitenlandse media berichtten over de actie, waaronder het Duitse boulevardmedium Bild en de Ierse krant The Irish Mirror. Het staat vast dat het stof hierover nog lang niet is neergedwarreld.

Advertentie