België

BELGIEEX-DEELNEMERS

Wat is het beste Belgische Songfestivallied? Jij beslist!

De komende maanden gaat Songfestival.be samen met jou op zoek naar dé ultieme Belgische Songfestivalinzending van de afgelopen 61 jaar.

Eind september raakte bekend dat Laura Groeseneken door de VRT intern werd aangeduid om België te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2018. Laura zal de 61e Belgische inzending ooit verzorgen. Ons land is er al sinds het prille begin van de wedstrijd in 1956 bij. België heeft bijna elk jaar deel deelgenomen, met afwisselend de Waalse en Vlaamse openbare omroepen die een nummer selecteerden en afvaardigden.

Op de bank

Drie keer was er geen Belgische vlag te zien op het Songfestival, al was dat niet uit vrije wil: vanaf de jaren ’90 vielen de laagst geplaatste landen telkens af voor de volgende editie. Zodoende moest België in 1994, 1997 en 2001 op de bank plaatsnemen. Voor de rest tekende ons land elk jaar present op de liedjeswedstrijd, en dat dus al bij 59 van de 62 edities. Tel daarbij de tweede inzending uit 1956 die elk land toen mocht inzenden, en je komt uit op het ronde aantal van zestig Belgische inzendingen over de decennia heen.

Maar welke van die zestig songs is nu de allerbeste Belgische Songfestivalbijdrage aller tijden? Over die vraag kun je je de komende maanden buigen op onze Facebookpagina. Vanaf morgen krijg je er elke werkdag om negen uur ’s ochtends een oude inzending te zien, die je kan beoordelen op een schaal van een tot tien door je score als commentaar achter te laten bij het filmpje. Alle scores tussen 09.00 uur en 21.00 uur worden opgeteld, en van de totaalscore wordt het gemiddelde genomen op basis van het aantal stemmers. Dat proces zal zich de komende twaalf weken elke werkdag herhalen, om zo elke dag één inzending te beoordelen en ze alle zestig te overlopen. Elk weekend krijg je een tussenstand van de scores.

Een tot twaalf

De vijftien inzendingen die de hoogste gemiddelde scores halen, stoten door naar de finaleweek, eind januari volgend jaar. Daarin kun je ons jouw Songfestivalpunten van een tot en met twaalf bezorgen voor tien van de vijftien overblijvende songs. De inzending die dan de hoogste score krijgt, wordt bekroond met de titel van dé ultieme Belgische Songfestivalinzending.

Afspraak dus vanaf morgenochtend 09.00 uur op onze Facebookpagina. De inzendingen komen voorbij op chronologische volgorde om je een mooie reis doorheen de tijd te bezorgen de komende maanden, dus starten doen we met de eerste inzending uit 1956!

Advertentie