Cyprus

CYPRUS

Cyprus kiest in 2024 kandidaat Songfestival via voorronde ‘Fame Story’

Na voor de afgelopen acht edities van het Eurovisiesongfestival een artiest intern geselecteerd te hebben, laat de Cypriotische omroep CyBC weten in 2024 opnieuw voor een nationale voorronde te gaan. Dat was voor het laatst gebeurd in 2015. De naam voor de nieuwe voorronde is Fame Story, de datum is nog niet bekend.

Of de nieuwe voorronde ook effectief fame op zal leveren voor Cyprus op het Eurovisiesongfestival, is afwachten. In 2015 ging John Karayiannis, gekozen op tv met One Thing I Should Have Done, naar de finale maar daarin werd hij slechts 22ste met elf punten. Ook andere jaargangen waren geen onverdeeld succes. In 2012 werd de intern gekozen Ivi Adamou, met een op tv gekozen lied, 16e in de finale.

Panik Records

Het jaar ervoor ging de op tv verkozen Christos Mylordos zelfs niet door naar de finale, met een weliswaar intern gekozen lied. Al waren ook jaren met een zowel intern gekozen artiest als lied geen grote successen. Sinds 2005 eindigde Cyprus meestal buiten de top tien of zelfs buiten de top twintig in de finale of het haalde de finale niet. Uitzondering was Eleni Foureira in 2018 met een tweede plaats. Het beste resultaat sinds Eleni behaalde Andrew Lambrou in Liverpool, met een 12e plaats in de finale.

Voor de nieuwe selectieshow zal de Cypriotische omroep samenwerken met platenlabel Panik Records. Die samenwerking is niet nieuw, de eilandstaat stuurt al een aantal jaren een artiest uit de stal van dat platenlabel. Andrew tekende er een contract in de maand dat hij aangekondigd werd als Songfestivalkandidaat voor Cyprus en ook onder andere Andromache (ESF 2022), Elena Tsagrinou (ESF 2021), Eleni Foureira (ESF 2018) en Ivi Adamou (ESF 2012) liggen er onder contract. Ook de Griekse Victor Vernicos (ESF 2023) zit bij Panik Records. Wie weet zien we volgend jaar dus een aantal bekende namen terug om te strijden voor het Cypriotische Songfestivalticket.

Advertentie