Na tien jaar vond het Eurovisiesongfestival nog eens plaats in Ierland. De omroep RTÉ had het RDS Simmonscout Pavilion, dat eigenlijk enkel gebruikt werd voor paardenraces, laten ombouwen tot een tijdelijke concertzaal voor de zesentwintigste editie van de liedjeswedstrijd. Met een maximale capaciteit van 15.000 mensen was het de grootste zaal die tot hiertoe dienst had gedaan.
Over 1981
De uitzending begon met een toeristisch filmpje over Ierland en Dublin, en eindigde in de zaal. Presentatrice Doireann Ní Bhriain verwelkomde de kijkers in het Iers, Frans en Engels. Het podium dit jaar was driedelig: links zat het orkest, in het midden traden de artiesten op, en rechts was een apart platform voor het grote scorebord. Het middenstuk bevatte een trap, enkele verdiepinkjes en grote bollen aan de muren, die net als de hele achtergrond van kleur konden veranderen naargelang de sfeer die het nummer uitstraalde. De postkaartfilmpjes waren terug van weggeweest: eerst werd het komende land aangeduid op een wereldkaart, waarna een filmpje volgde van de deelnemer(s) en componist(en), ergens in Dublin, opgenomen tijdens de repetitieweek.
Doireann Ní Bhriain
Net als in 1978 namen er ook dit jaar twintig landen deel, met opnieuw wat wissels: Marokko trok zich terug en keerde nooit weer, terwijl in Italië de interesse in het songfestival zienderogen aan het afnemen was, wat ertoe leidde dat het land dit jaar voor het eerst ooit niet deelnam. Israël keerde na een jaartje afwezigheid weer terug, de Joegoslaven waren er voor het eerst sinds 1976 nog eens bij, en het eiland Cyprus debuteerde, met een groep met de originele naam Island. Met een zesde plek maakte die groep evenwel een niet te versmaden debuut. Israël werd vertegenwoordigd door Hakol Over Habibi, de groep voor wie Hallelujah in 1979 feitelijk geschreven was.
Ook opvallend is dat Oostenrijk, Turkije en Luxemburg hun vroege lotingen van vorig jaar behielden. Daartussenin kwam Duitsland, dat opnieuw als een van de favorieten gold. Maar het lied over de blinde Johnny Blue leverde de Duitsers net als vorig jaar niet meer dan een zilveren plak op. Aan het andere eind van het klassement eindigde de onfortuinlijke Noren, die er ook zonder Jahn Teigen in slaagden om puntenloos naar huis te gaan. Na de wedstrijd liet zanger Finn Kalvik laconiek optekenen dat hij genoten had van zijn week vakantie in Dublin.
Niet minder dan zeven landen stuurden artiesten die al eerder aan het songfestival hadden deelgenomen. De meest opvallende naam was die van Jean-Claude Pascal. De Luxemburgse winnaar uit 1961 nam nog eens deel na twintig jaar, het grootste tijdsverschil tussen twee deelnames van winnaars ooit, maar deed het een heel stuk minder goed. Voor Zwitserland nam het trio Peter, Sue & Marc voor de vierde keer deel, en in een vierde taal. Met de ballade Io senza te behaalden ze hun hoogste positie ooit, de vierde, en sloten ze hun songfestivalcarrière af op een hoogtepunt. Tommy Seebach nam na twee jaar opnieuw deel voor Denemarken, en in Zweden stond Björn Skifs er na drie jaar voor de tweede keer, en ook nu met de laatste startpositie. Marty Brem, vorig jaar nog lid van Blue Danube, opende ditmaal solo de avond voor Oostenrijk. De Ierse zangeres Maxi stond nu als lid van de meidengroep Sheeba voor eigen publiek over Horoscopes te zingen, en Cheryl Baker hoorde in 1978 nog bij de groep Co-Co, maar zat nu bij Bucks Fizz, een groep speciaal samengesteld voor het Eurovisiesongfestival. Sterke liveartiesten waren het niet, maar vooral hun gelikte en voor die tijd gewaagde dansoptreden deden het popnummer Making Your Mind Up boven de rest van het maaiveld uitsteken.
Bucks Fizz
België en Nederland
België werd vertegenwoordigd door zangeres Emly Starr. De BRT had opnieuw een nieuw concept bedacht voor Eurosong: er waren drie voorrondes met telkens twaalf nummers. De Belgen konden speciale lottoformulieren kopen om daarop hun tien favorieten van de in totaal 36 nummers aan te duiden, en de opbrengst daarvan ging naar het goede doel. De tien meest gekozen liedjes stootten door naar de finale op 7 maart. Stella (van Dream Express uit 1977) Jacky ‘Zatte Rita’ Lafon en toekomstig vertegenwoordigster Liliane Saint-Pierre namen onder meer deel, maar een zevenkoppige vakjury koos voor het lied Samson, zonder exacte resultaten vrij te geven. In Dublin gold Starr als een van de favorieten, maar België kwam uiteindelijk niet verder dan een dertiende plaats.
Emly Starr
Nederland werd vertegenwoordigd door zangeres Linda Williams. Op 11 maart had zij het teruggekeerde Nationaal Songfestival gewonnen, wederom met een nieuwe invulling: vijf artiesten zongen elk twee nummers, en twaalf regionale jury’s verdeelden elk tien punten over de tien deelnemende liedjes. Het is een wonder won met voorsprong op de rest, en Williams bleef onder meer ex-deelnemer Ben Cramer voor. In Dublin zorgde ze voor een Nederlandse terugkeer naar de middenmoot van het klassement.
Linda Williams
De pauze en de punten
Na een interval act verzorgd door de Ierse folkgroep Planxty en dansers van het ballet van Dublin die de Ierse muziek doorheen de eeuwen voorstelde, begon Ní Bhriain aan de stemming, die gekenmerkt werd door technische probleempjes, interventies van EBU Supervisor Frank Naef, een spannende race tussen de hele top vijf en af en toe wat hilariteit: de Joegoslavische jury kon maar niet bereikt worden. Toen de puntengeefster uiteindelijk toch te horen was en Ní Bhriain haar de punten vroeg, antwoordde ze droogjes: ‘I don’t have it’. Gelukkig vond ze de punten toch en kon de puntentelling verder.
De stemming bleef spannend tot op het laatste moment: de acht punten van de Zweedse jury voor Bucks Fizz gaf de doorslag, al kregen ze slechts twee keer de topscore van twaalf punten en eindigde Lena Valaitis uiteindelijk op slechts vier puntjes verschil. Making Your Mind Up werd een grote hit, en Bucks Fizz bewees door succesvolle opvolgsingles dat ze geen eendagsvlieg was. Maar het regende ook kritiek over de gebrekkige vocale capaciteiten, en hoe ze daarmee het songfestival ooit had kunnen winnen.
Het scorebord