Finland

FINLANDKIEV 2017

Inschrijvingen ‘UMK 2017’ geopend

De Finse omroep YLE heeft gisteren de inschrijvingen geopend voor de Finse nationale finale voor volgend jaar. Geïnteresseerden moeten aan enkele regels voldoen én er snel bij zijn.

Naast de gewone regels (minimum zestien jaar oud, liedjes van maximaal drie minuten), stelt de YLE nog enkele andere eisen om deel te nemen aan de Finse voorronde. Zo moet minstens één van de tekstschrijvers en minstens één van de uitvoerders de Finse nationaliteit hebben. Liedjes mogen niet naar andere Europese voorrondes worden toegestuurd, maar anderzijds mogen er tijdens de nationale finale wel meer dan zes mensen tegelijkertijd op het podium staan, wat de limiet is bij het Eurovisiesongfestival.

Veel tijd om na te denken is er niet voor de artiesten die Finland willen vertegenwoordigen in Oekraïne volgend jaar. Nu maandag, 5 september, is namelijk al de deadline voor alle inzendingen. In een kort filmpje roepen Mr. Lordi uit 2006 en Krista Siegfrids uit 2013 op voor alle tekstschrijvers en zangers om hun songs in te sturen:

#umk17 #euroviisut bìisihaku nyt auki yle.fi/umk

A post shared by #UMK18 (@uudenmusiikinkilpailu) on

De finale van de zesde editie van Uuden Musiikin Kilpailu of ‘De nieuwe muziekwedstrijd’ zal in februari volgend jaar gehouden worden. Het is bekend dat een mix van televoting en jurystemming de winnaar zal aanduiden, maar over de komst van voorrondes voorgaande aan de feitelijke nationale finale heerst nog onduidelijkheid.

Het Noord-Europese Finland behaalde voor het laatste de finale in 2014 dankzij de groep Softengine. Sandhja (foto: EBU) bleef in Stockholm steken in haar halve finale. Het land debuteerde in 1961 en eindigde nog maar één keer in de top-5 van het klassement, en dan meteen de eerste: Lordi won het songfestival 2006 met Hard Rock Hallelujah.

Advertentie