Twee dagen na de halve finale vond vanuit Athene op zaterdag 20 mei dan de finale plaats van het 51e Eurovisiesongfestival.
Over 2006
De finale werd geopend met een dramatische vertolking van The Mermaid Song door zangeres Foteini Darra en tal van dansers. Vervolgens was het aan Helena Paparizou van vorig jaar om haar winnende lied My Number One te playbacken. Presentatoren Maria Menounos en Sakis Rouvas verwelkomden de kijkers in hun eigen, schreeuwerige stijl, en nadien begonnen de liedjes. De telefoonlijnen werden erna geopend door Nana Mouskouri, de wereldberoemde Griekse zangeres die in 1963 nog voor Luxemburg op het Songfestival had gezongen en achtste was geëindigd met A force de prier.
Maria Menounos & Sakis Rouvas
Er stonden opnieuw 24 landen en liedjes in de finale. De Grote 4 bracht het er weer niet al te best van af: de Spaanse omroep had de meidengroep Las Ketchup, bekend van hun wereldwijde hit Las Ketchup Song uit 2002, gestrikt om een bloodymary te bestellen, maar ver kwamen ze er niet mee. De Brit Daz Sampson haalde herinneringen op aan zijn schooltijd en de Duitsers brachten onversneden country naar de Eurovisiebühne, maar ook zij eindigden in de tweede helft van het klassement. Opvallend: de acht eerste liedjes kwamen allen uit landen die rechtsreeks in de finale stonden. Misschien nog opvallender was dat geen enkele ervan in de top tien eindigde.
Naast Viktoras Diawara van LT United en Carola uit Zweden stonden er in de finale nog vier zangers met songfestivalervaring: Eddie Butler was in 1999 groepslid van Eden, maar deed het nu een minder goed. Ook Fabrizio Faniello uit Malta ging flink onderuit: vijf jaar geleden eindigde hij in de top tien, nu kreeg hij de rode lantaarn met één enkel puntje uit Albanië. Gastland Griekenland werd vertegenwoordigd door Anna Vissi, die al had deelgenomen in 1980 voor haar land en 1982 voor buurland Cyprus. Met de ballade Everything gold ze als een van de topfavorieten, maar bleef ze met een negende plek toch onder de verwachtingen.
In de top tien eindigden verder negen landen die waren doorgestoten uit de halve finale twee dagen eerder. Dima Bilan uit Rusland deed het een plekje beter en werd nu tweede, waardoor zanger Hari Mata Hari een derde plaats behaalde, nog steeds het beste resultaat ooit voor Bosnië & Herzegovina in een finale tot hiertoe. De Zweedse Carola makte iets minder indruk en werd ‘slechts’ vijfde. Maar niemand kon raken aan de Finse monsters van Lordi. Met Hard Rock Hallelujah pakten ze de Europese telestemmers in, en opvallend genoeg behaalden ze zowel in de halve finale als in de finale exact 292 punten. Ook de Turkse Sibel Tüzün bleef met twee keer 91 punten opmerkelijk stabiel.
Lordi
België en Nederland
Zowel België als Nederland waren uitgeschakeld in de halve finale en mochten zo niet deelnemen aan de finale van het ESF 2006.
De pauze en de punten
Na een pauzeact gebracht door opnieuw Helena Paparizou en Griekse dansers, ditmaal met respectievelijk de nieuwe single Mambo en een geschiedenis van 4000 jaar Griekse muziek, begon de stemming. De EBU had ingegrepen om de puntentelling in te korten: vanaf dit jaar verschenen de eerste zeven punten automatisch op het scherm en hadden de puntengevers uit de landen enkel nog de taak om de 8, 10 en 12 punten voor te lezen, die dan in de andere taal werden herhaald door een van de presentatoren. De landen stemden dit jaar in een volledig willekeurig gelote volgorde, met Slovenië als opener en Turkije als hekkensluiter.
Het scorebord
De Nederlander Paul de Leeuw nestelde zich eventjes in het collectieve geheugen van kijkend Europa door zijn grapjes met presentator Sakis Rouvas. Lordi trok zich meteen los van de rest van de deelnemers, en brak het puntenaantal door met bijna 300 punten te winnen. Hard Rock Hallelujah werd de grootste hit die het Songfestival had voortgebracht in jaren, maar tegelijk vroegen critici zich ook af hoe dergelijke monsters het Eurovisiesongfestival ooit hadden kunnen winnen.