Finland

FINLAND

Finland kiest in 2020 terug via open selectie, finale op 7 maart

De Finse omroep YLE maakte op 3 juni bekend dat de nationale finale, genaamd Uuden Musiikin Kilpailu, terugvalt op het oude format. De finale van UMK volgt op 7 maart.

YLE meldde dat de Finse selectie voor 2020 zal bestaan uit een open zoektocht naar een lied. Geïnteresseerde schrijvers en artiesten kunnen hun lied insturen tussen 1 en 8 november 2019. YLE’s radiostation, YLEX, zal deze keer ook in het proces worden betrokken. Muzieksupervisor Tapio Hakanen neemt hierin de leiding.

De deelnemende acts (tussen de vier en tien artiesten) worden op 21 januari bekendgemaakt. Nationale finale Uuden Musiikin Kilpailu telt in 2020 maar één liveshow. Die komt er op 7 maart.

Oude format

Van 2012 tot en met 2017 had Finland al een open zoektocht naar talent om het land te vertegenwoordigen op het Songfestival, in 2018 koos de omroep intern voor Saara Aalto en gebruikte de nationale finale om een lied te kiezen. Dit was ook in 2019 het geval toen Darude intern werd aangewezen om het land te vertegenwoordigen. Aalto werd voorlaatste in de finale, terwijl Darude op de allerlaatste plaats in zijn halve finale belandde.

Advertentie