Finland

FINLANDROTTERDAM 2021

Finland kiest op 20 februari via ‘UMK’

De Finse omroep YLE maakte op 1 september bekend opnieuw een kandidaat te zullen kiezen via de Finse nationale voorronde Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) voor het Songfestival van 2021. Finland kiest dus niet intern voor Aksel Kankaanranta, die eigenlijk naar het Songfestival zou gaan in 2020. De nationale finale zal plaatsvinden op 20 februari 2021.

UMK 2021 zal, netals vorig jaar, plaatsvinden in de Mediapolis studio’s in Tampere. Volgens Anssi Autio, de producer van UMK, is het mogelijk dat de nationale finale zal plaatsvinden zonder publiek. Alles hangt af van hoe de situatie rondom de coronacrisis op dat moment is en welke restricties daarbij horen.

Plan B is om geen publiek ter plaatse aanwezig te laten zijn in Tampere, alleen de kandidaten en een klein aantal medewerkers. De winnaar of winnares zal hoe dan ook gekroond worden.

Inschrijvingen

De inschrijvingen voor UMK 2021 werden op 1 augustus 2020 geopend. Elke zanger of zangeres mag drie liedjes insturen. Componisten en schrijvers kunnen onbeperkt deelnemen. Op zijn minst één componist, schrijver of de zanger(es) zelf moest de Finse nationaliteit hebben of permanent in Finland wonen. De finalisten zullen worden gekozen door een professionele jury, deze worden bekend gemaakt in januari. Tapio Hakanen, manager bij radiozender YleX, is opnieuw hoofdjurylid.

‘UMK’ verbindt de Finnen door muziek in één van de grootste tv-shows van het jaar. Ieder jaar zijn er een hele hoop muziekexperts die betrokken willen zijn bij het bepalen wie er Finland zal vertegenwoordigen op het Songfestival – ‘s werelds grootste muziekshow. UMK biedt alle artiesten de kans om hun carrière naar een nieuw level te laten stijgen. Ook schrijvers en componisten krijgen hiermee de kans om hun liedje mogelijk te laten horen aan meer dan 180 miljoen mensen van over de hele wereld. Ik kijk erg uit naar alle liedjes die we te horen zullen krijgen.

Finland op het Eurovisiesongfestival 2020

Aksel Kankaanranta zou Finland hebben vertegenwoordigd op het Eurovisiesongfestival 2020 in Rotterdam. Hij won UMK 2020 met het lied Looking Back en zou hebben deelgenomen aan de tweede helft van de tweede halve finale. Helaas ging het festival in 2020 niet door vanwege de coronacrisis. Als Aksel ook in 2021 zou willen deelnemen, moet hij dus ook een lied insturen. Als zijn lied door het selectieproces komt, krijgt hij opnieuw de kans om UMK te winnen.

play

 

 

Advertentie