Finland

FINLAND

Finland kiest opnieuw voor selectie op uitnodiging

In navolging van het succes op het Eurovisiesongfestival 2018, waar Saara Aalto voor het eerst sinds 2014 de finale haalde voor Finland, heeft de Finse nationale omroep, YLE, aangekondigd om in 2019 ook met een selectie op uitnodiging te werken. 

Sinds 2012 selecteert Finland zijn kandidaat via de nationale finale UMK, Uuden Musiikin Kilpailu. Nadat het land drie jaar op rij de finale niet haalde, besliste YLE in 2018 om het roer volledig om te gooien en te kiezen voor een selectie op uitnodiging. De organisatie koos Saara Aalto en zij mocht uiteindelijk drie liedjes presenteren waar dan uiteindelijk Monsters werd gekozen om Finland te vertegenwoordigen in Lissabon. Ze zorgde voor de eerste finaleplek sinds 2014, om dan uiteindelijk 25ste te eindigen.

In navolging van dit succes besliste de organisatie om deze selectieformule ook te gebruiken voor 2019. Anssi Autio, de producer van UMK, verwoordde het als volgt:

UMK 2018 toonde aan dat we via de uitnodigingswedstrijd meer kunnen investeren in uitvoeringen en andere inhoud. We gaan het concept vanuit dit oogpunt nu verder ontwikkelen.

Daarnaast wist ze ons ook al te vertellen dat YLE al in contact staat met verschillende platenmaatschappijen, producenten, tekstschrijvers en artiesten. En of ze nu één of meerdere artiesten gaan uitnodigen staat nog niet vast.

We zijn momenteel aan het overleggen en discussiëren over verschillende opties en mogelijkheden.

Advertentie