Finland

FINLANDKIEV 2017

Nationale finale op 28 januari

De Finnen maken op zaterdag 28 januari volgend jaar hun keuze voor Kiev. Dat meldt omroep YLE. (Foto: YLE)

De zesde editie van de nationale voorronde Uuden musiikin kilpailu – “De nieuwe muziekwedstrijd” – wordt op één avond afgewerkt. Het is voor het eerst sinds 2002 dat er geen andere shows vooraf zullen gaan aan de feitelijke nationale finale. Tien kandidaten nemen het op 28 januari tegen elkaar op. Wie dat zijn en welke songs ze brengen, wordt over exact twee weken bekendgemaakt, op 23 november.

Een andere wijziging zit in het stemconcept. In de afgelopen twee jaar bestonden de jury’s uit mensen die bepaalde beroepen uitoefenden (leraren, bouwvakkers, presentatoren) tot andere groepen mensen (kinderen, holebi’s, Zweedstalige Finnen). Volgend jaar worden die vervangen door internationale jury’s, in analogie met onder meer de voorrondes uit Zweden en Noorwegen. Het Finse publiek bepaalt nog steeds de andere 50% van de uitslag.

Finland heeft de afgelopen twee songfestivals de finale niet gehaald en wil het volgend jaar beter doen. Zowel Pertti Kurikan Nimipäivät en Sandhja sneuvelden in de semi’s.

Advertentie