Finland

FINLANDMALMO 2024

Finland presenteert kandidaten preselectie Songfestival 2024

Finland heeft woensdagavond de kandidaten voor de preselectie Uuden Musiikin Kilpailu ofwel UMK gepresenteerd. Over een maand, op zaterdag 10 februari, kiest het land door middel van een liveshow de opvolger van Käärijä, de runner-up van het afgelopen Songfestival.

De Finse omroep YLE ontving 419 inzendingen. Uiteindelijk zijn er zeven deelnemers geselecteerd om aan de voorronde deel te nemen. Later deze en aankomende week worden de nummers van deze artiesten bekend gemaakt. Elke werkdag wordt een ander nummer naar buiten gebracht. Vrijdag 19 januari zijn alle nummers bekend.

Deelnemers

Cyan Kicks – Dancing with Demons

play

Sexmane – Mania

play

Sara Siipola – Paskana

play

Jesse Markin – Glow

play

Windows95man – No Rules!

play

Sini Sabotage – Kuori mua

play

Mikael Gabriel & Nublu – Vox populi

play

Combinatie publieksstemmen en jury

De finale wordt live uitgezonden op YLE. De winnaar zal bepaald worden door middel van een combinatie van het Finse publiek, die 75% van het eindtotaal mogen bepalen. Het oordeel van een internationale vakjury zorgt voor de overige 25%.

Fins succes in 2023

Finland behaalde vorig jaar een groot succes. De Fin Käärijä was de absolute publieksfavoriet en einde bovenaan bij het thuispubliek. Bij de jury eindigde Cha Cha Cha op de vierde plek. In het eindklassement werd hierdoor een tweede plaats behaald. Zo werd bijna de tweede Songfestivaloverwinning binnengesleept. In 2006 wist Lordi de eerste, en tot nu toe enige, Finse overwinning te behalen.

Advertentie