Finland

FINLANDLISSABON 2018

Saara Aalto voor Finland naar Songfestival 2018

Zangeres Saara Aalto zal Finland vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2018. Dat maakte omroep YLE bekend op een persconferentie.

Het is een opmerkelijke keuze van de YLE, en een flinke koerswijziging: in eerste instantie was een open inschrijving aangekondigd, met naar Finse gewoonte een voorronde met meerdere songs én artiesten. Dat hele concept werd in de prullenbak gegooid, en de omroep gooide het op een akkoordje met Saara Aalto: de zangeres werd intern aangeduid, en krijgt haar eigen nationale finale om het liedje te selecteren.

X Factor

Op zaterdag 3 maart volgend jaar vindt Uuden Musiikin Kilpailu 2018 plaats, de Finse voorronde, opnieuw gepresenteerd door ex-deelneemster Krista Siegfrids (2013) en ook door Mikko Silvennoinen. Er zullen drie songs in de race zijn. Internationale jury’s en de Finse kijkers duiden de winnaar aan. De wijziging wordt door de YLE zelf toegeschreven aan het doel om Finland weer te laten scoren op het Songfestival. Na de zege van Lordi in 2006 werd in 2014 het beste resultaat gehaald, een elfde plek in de finale. De drie edities nadien bleef het Noord-Europese land telkens steken in de halve finale.

Het is de allereerste keer ooit dat de Finse kandidaat achter gesloten deuren werd geselecteerd. De keuze voor de 30-jarige zangeres is verrassend, want luttele dagen geleden ging het hardnekkige gerucht nog de ronde dat ze was gevraagd om deel te nemen aan de nationale finale in het Verenigd Koninkrijk. Daar werd ze vorig jaar tweede in de talentenjacht X Factor. Hieronder kun je een optreden van haar uit het programma bekijken:

play

Laconiek

In haar thuisland werd ze ook al twee keer tweede in de nationale finale voor het Songfestival, in 2011 met Blessed With Love en in 2016 met No Fear, én eindigde ze ook al als runner-up in de lokale versie van die andere talentenjacht, The Voice. In een reactie op de Finse songfestivalwebsite zegt ze dan ook laconiek: ‘Ik weet dat dit fantastisch en geweldig zal zijn, ongeacht wat er gebeurt. Natuurlijk starten we met het gevoel dat we het Songfestival kunnen winnen – of er tweede kunnen worden! Daar ben ik goed in.’

Na onze eigen Laura Groeseneken is Saara Aalto zo de tweede gekende kandidate voor het ESF 2018, op 8, 10 en 12 mei in het Portugese Lissabon volgend jaar.

Advertentie