Finland

FINLAND

Saara Aalto uit ‘UMK’ verliest nipt finale ‘The X Factor UK’

Finse zangeres Saara Aalto was de grote favoriete om de populaire talentenjacht The X Factor UK op haar naam te schrijven. Ze ging de avond zelf niet met het goud naar huis. Zilver dus. Dat is wat ze al twee keer behaalde in de nationale songfestivalvoorronde van Finland. Zowel in 2011 als in 2016 werd ze daar nipt tweede.

Je kon er als songfestivalfan de voorbije weken op sociale media niet om heen: Saara Aalto zong week na week de pannen van het dak in The X Factor UK. Nadat ze een paar keer bijna geëlimineerd was geraakt, had ze zich de voorbije uitzendingen in de kijker gezongen waardoor ze nu de grote favoriete was om de show te winnen. De bookmakers dachten zelfs dat Saara het zou halen en op YouTube hadden haar voorbije optredens de meeste kijkcijfers ten opzichte van die van de andere finalist, Matt Terry. Maar het publiek koos voor de underdog. En dat terwijl Saara in bepaalde shows wel degelijk de meeste stemmen had gekregen en tijdens de eerste deel van de finale stond ze ook aan kop.

play

Een zangeresje dat ooit deelnam aan een voorronde die haar kans waagt aan een zoveelste talentenjacht? Speciaal is het niet, maar gaat hier wel om een van dé populairste talentenjachten van het moment. The X Factor in het Verenigd Koninkrijk is namelijk niet zomaar een kleine televisieshow. Het programma heeft immens veel bereik en de kijkcijfers zijn uitermate hoog. Sterren als Lady Gaga, Kylie Minogue en Zara Larsson treden er maar wat graag op tijdens de pauze. De juryleden zijn ook geen kleine garnalen. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Nicole Scherzinger en Louis Walsh hebben elk al een mooie carrière achter de rug. Saara Aalto had Sharon Osbourne als coach.

Sharon had dus bijna de winnares mogen leveren. Met Saara had ze een opvallende finaliste. Ze zou als buitenlandse een Britse talentenjacht kunnen winnen, dat zou ongezien geweest zijn. Als Aalto won, kwam ze in het lijstje van Leona Lewis, James Arthur en Little Mix te staan. Als je de show wint, is later de kans groot dat je een mooie zangcarrière uitbouwt. Saara is al enige tijd op zoek naar die grote doorbraak. In 2011 én 2016 werd ze tweede in Finse voorronde Uuden Musiikin KilpailZe was ook de verliezende finaliste in The Voice of Finland. De statistieken speelden dus in haar nadeel. Uiteindelijk ging Matt Terry voor de neus van Saara met het goud lopen. Ze is en blijft (voorlopig) ‘eeuwige tweede’.

play
play

Advertentie