Stockholm 2016

STOCKHOLM 2016

Voorronde Verenigd Koninkrijk op 26 februari

De Britten houden op 26 februari aanstaande een nationale finale met verschillende kandidaten, voor het eerst in zes jaar tijd. Dat schrijft The Belfast Telegraph in een artikel dat inmiddels onvindbaar geworden is, maar inmiddels bevestigd werd op eurovision.tv.

De Noord-Ierse krant lijkt per ongeluk een embargo van de BBC te hebben geschonden. In een artikel dat op de website van het dagblad verscheen, waren de plannen van de Britse omroep te lezen over hoe ze dit jaar een geschikte songfestivalkandidaat vinden. Het artikel werd inmiddels offline gehaald. Dat was een indicator dat de informatie correct was, want eerder lekte een nieuwsmedium de songfestivaldeelname van de Ierse Nicky Byrne al, die later bevestigd werd.

Concreet zal de BBC een nationale finale organiseren met de naam Eurovision: You Decide op vrijdag 26 februari. Net als bij onze Eurosong zal een panel van experten zijn oordeel vellen over de in totaal zes kandidaten in de voorronde, waarvan de identiteiten wel nog goed bewaarde geheimen zijn. 22 februari weten we wie deelneemt. Of het panel ook samen met de Britse kijkers thuis mag beslissen over wie de Union Jack mag vertegenwoordigen, is ook nog niet bekend.

Wel staat er nog in het artikel dat Mel Giedroyc de voorronde aan elkaar zal praten. Zij is bij het Britse publiek bekend als co-presentatice van het immens populaire realityprogramma The Great British Bake-Off. De nationale finale zal worden afgewerkt vanuit The Forum, een zaal met een capaciteit van ongeveer 2000 mensen in het Londense Kentish Town, en zal worden uitgezonden op het digitale kanaal BBC Four. Dat kanaal zal vanaf dit jaar ook de twee halve finales van het songfestival uitzenden. Tot hiertoe gebeurde dat steevast op BBC Three, maar dat net wordt in de loop van dit voorjaar uit de ether gehaald en gaat een onlineleven leiden.

Meer details zullen op 22 januari bekend worden gemaakt in The Ken Bruce Show op BBC Radio 2.

De opvolg(st)er(s) van Electro Velvet zullen moeten proberen de 24e plek van het duo van vorig jaar in Wenen te verbeteren.

Advertentie