Letland

LETLANDTEL AVIV 2019

Letland opent online stemming voor 2019

In Letland is het vijfde seizoen van Supernova op gang getrapt, de lokale Songfestivalvoorronde. De liveshows volgen eind januari pas, maar wie daarin deelneemt wordt bepaald door internetstemmen.

Uit 83 inzendingen werden er 64 beoordeeld door een vakjury. Die weerhield er 33 voor de internetronde. Al die songs zijn te beluisteren op de website van Supernova en ook op het YouTube-kanaal van de selectie. Stemmen doe je op de website, maar gebeurt uitsluitend via sociale media. Je hebt de mogelijkheid om voor en tegen een lied te stemmen, of om het te ‘reserveren’ als mogelijke optie, als je niet weet of je voor dan wel tegen wil stemmen.

Bij de 33 gelukkigen zitten enkele oudgedienden die al enkele keren eerder probeerden hun land te vertegenwoordigen op het Songfestival. Onder andere Miks Dukurs, Markus Riva, Edgars Kreilis, Ivo Grīsnins Grīslis en Samanta Tīna zijn weer van de partij na een of enkele jaren afwezigheid.

play

De stemming is open tot en met vrijdag 30 november 11.00 uur onze tijd. Op woensdag 5 december worden zestien kandidaten bekendgemaakt die mogen deelnemen aan de halve finales van Supernova 2019. De eerste uitzending daarvan staat gepland voor zaterdag 26 januari volgend jaar. Hoeveel halve finales er zijn en wat het precieze format van de liveshows is, werd nog niet meegedeeld.

Letland is nog steeds een van de slechtst presterende landen op het Eurovisiesongfestival. In de afgelopen tien edities haalde de Baltische staat slechts twee keer de finale, maar werd het wel vier keer laatste in zijn halve finale. Ook Laura Rizzotto (foto) kon in Lissabon onvoldoende punten vergaren om door te stoten naar de finale.

Advertentie