Nederland

NEDERLANDMALMO 2024

EBU onderzoekt ‘incident’ met Joost Klein, mededeling volgt

Joost Klein uit Nederland trad niet op tijdens de eerste generale repetitie van de finale van het Songfestival 2024. De EBU onderzoekt een incident met de Nederlandse zanger, maar meer informatie ontbreekt nog. Het is onbekend wat dit zal betekenen voor de feitelijke deelname aan de liveshow in de finale.

UPDATE: Joost Klein neemt niet deel aan de juryshow van 2024. Het is nog niet geweten of hij formeel gediskwalificeerd wordt of niet. Meer in onderstaand artikel:

EBU: Joost Klein neemt niet deel aan juryshow Songfestival 2024

De redactie van Songfestival.be volgt momenteel samen met de andere verzamelde pers de eerste generale repetitie. Van het vierde land in de rij, Luxemburg, overgegaan naar Israël, dat als zesde opkwam. Nederland werd als land nummer vijf volledig overgeslagen.

Er volgde geen mededeling vanuit de organisatie of presentatie, maar intussen stuurde de EBU een korte mededeling uit:

‘We onderzoeken momenteel een incident dat ons gemeld was met de Nederlandse kandidaat’, staat er. ‘Hij zal tot nader order niet repeteren. We hebben verder geen reactie en komen later met meer nieuws.’ Ook de omroep AVROTROS heeft het onderzoek intussen bevestigd.

Decorstukken teruggebracht

Op het TikTok-filmpje van de finalisten van de tweede halve finale die hun positie voor de finale loten is ook geen filmpje te zien met Joost Klein, maar enkel een sobere foto helemaal aan het einde.

@eurovision 1st Half? 2nd Half? Producer’s Choice? The Second Semi-Final qualifiers find out! 🥳 #Eurovision2024 ♬ BEST NIGHT OF MY LIFE – Brian Thomas Curtin

Volgens de Nederlandse krant Algemeen Dagblad ging het duidelijk om een lastminutebeslissing. De krant schrijft: ‘Na de Luxemburgse act werden de decorstukken voor Europapa al naar het podium gereden, waarna de leider op het podium gebaarde dat ze moesten worden teruggebracht.’

Nederland nog wel te zien tijdens liedjesoverzicht

Intussen heeft Joost Klein ook al zijn stories op Instagram van de afgelopen 24 uur verwijderd, waarin ook onder meer verschillende oproepen waren opgenomen om voor hem te stemmen. Daarnaast meldt De Telegraaf dat Joost ook het account van het Songfestival op datzelfde platform ontvolgd heeft.

Nederland is wel nog steeds opgenomen in de recap van alle 26 nummers van de finale die we als pers te zien krijgen tijdens de eerste generale repetitie. Aan het einde van de show zagen we wel dat Executive Supervisor Martin Österdahl niet in beeld kwam, terwijl dat bij eerdere repetities wel het geval was.

Persconferentie geannuleerd

Om 18.30 uur zou er een persconferentie plaatsvinden met in de hoofdrol de landen van de Big 5 en gastland Zweden. Die is intussen geannuleerd. Als officiële reden wordt gegeven dat ‘de kandidaten zich willen focussen op de repetities’.

Intussen meldt het Zweedse Aftonbladet dat er sprake zou zijn van een gewelddadig incident tegenover een vrouwelijke technische medewerker van het Songfestival.

RTL Boulevard-journalist Aran Bade vermeldde op televisie dat de Nederlandse vlag is weggehaald bij de kleedkamers in de delegation bubble achter de schermen. Dat is intussen ook bevestigd aan VRT NWS. Volgens Aran Bade zou Joost Klein de Malmö Arena hebben verlaten. Dat nieuws is nog niet formeel bevestigd.

25 in plaats van 26 landen in finale?

Volgens een foto van Jeanmarc Richard, een Zwitserse Songfestivalcommentator, zouden er slechts 25 in plaats van 26 landen deelnemen aan de finale. Nederland is daarbij geschrapt en de volgnummers van de andere landen zijn aangepast. Oostenrijk sluit dus de rij af als land nummer 25 in de rij.

Richard lijkt zelf niet te weten of het een grap is of niet, maar lijkt wel te bevestigen dat hij dit ziet op zijn scherm in het commentatorhokje. We hebben het nieuws nog niet formeel kunnen verifiëren.

Meer details over de aard van het incident en mogelijke gevolgen voor de Nederlandse deelname aan de finale van het Songfestival zijn nog niet bekend op het moment van schrijven. We updaten dit artikel met meer informatie zodra beschikbaar.

Advertentie