Malmö 2024

MALMO 2024

EBU: Joost Klein neemt niet deel aan juryshow Songfestival 2024

Na een dag onzekerheid in Malmö, volgde uiteindelijk toch een mededeling van de EBU. Joost Klein neemt niet deel aan de juryshow op vrijdagavond. Het optreden uit de halve finale wordt gebruikt. De juryleden uit de 37 landen zullen de inzending beoordelen op basis van dat optreden.

Onduidelijkheid troef vandaag in Malmö. Eerder vandaag stond de Nederlandse vertegenwoordiger Joost Klein nog deel te nemen aan de vlaggenparade, de traditionele opening van het Eurovisiesongfestival. Een halfuur later, toen het tijd was voor zijn eerste generale repetitie, was hij plots verdwenen.

Wat er precies is gebeurd in Malmö is op moment van schrijven nog koffiedik kijken. Er komen vooral geruchten en roddels voorbij. Volgens de Zweedse omroep SVT zou er een fysieke confrontatie hebben plaatsgevonden tussen Joost Klein en een fotograaf of tegen een vrouwelijke medewerker van de tv-productie. Al is die informatie dus nog niet bevestigd.

Update zaterdagochtend: aanklacht

Klacht tegen Joost Klein, deelname finale Songfestival onzeker

Op X is te lezen dat NPO Radio 1 heeft gemeld dat er een officiële aanklacht ligt tegen Joost Klein. De afwikkeling van de zaak kan nog weken duren. Er is geen duidelijkheid over zijn deelname vanavond.

Vrijdagavond bracht Algemeen Dagblad naar buiten dat inmiddels ook de Zweedse politie betrokken is. Zij doen ter plaatse onderzoek naar het incident rondom de Nederlander. ‘Er is nog geen formele melding over binnengekomen, maar de politie ondervraagt de betrokken personen rond het incident om te bekijken of er sprake is van een misdaad’, meldt de politie aan het Algemeen Dagblad.

De woordvoerder van de politie wil niet bevestigen welke personen ze precies ondervraagt. Het zou gaan om mensen die te maken hebben met het incident.

De EBU onderzoekt in ieder geval een incident waarbij de Nederlandse vertegenwoordiger betrokken zou zijn geweest.  We hebben de dag voor jou samengevat in een artikel dat je hier vindt.

EBU onderzoekt ‘incident’ met Joost Klein, mededeling volgt

Niet live aanwezig in de juryshow

Iets voor half negen vanavond kwam er uiteindelijk een mededeling van de EBU: het onderzoek is nog steeds lopend. De EBU en AVOTROS, de omroep die verantwoordelijk is voor de Nederlandse bijdrage, staan in nauw contact met elkaar.

Gezien het lopende onderzoek, heeft de EBU beslist dat Joost Klein niet kan optreden vanavond. Concreet heeft dat tot gevolg dat de jury, die traditiegetrouw de avond voor de live finale al punten geeft, het optreden uit de tweede halve finale zal te zien krijgen.

Wat met de finale morgen?

Of we Joost Klein zullen zien in de eigenlijke finale is onzeker. Alles hangt af van de bevindingen uit het onderzoek dat de EBU op dit moment aan het voeren is. Door het gebruik van het optreden uit de tweede halve finale blijft Nederland – tot nader order – deelnemen aan de 68ste editie van het Eurovisiesongfestival.

De Zweedse nieuwssite Aftonbladet spotte Joost Klein eerder vandaag in – wat lijkt – een hotellobby. ‘Hoe voel je u, Joost? Wat zijn de beschuldigingen volgens de EBU?’, vroeg de reporter. Van Klein kwam geen reactie. Hij wenste de reporter verder nog een fijne dag. In onderstaande tweet vind je de link naar het interview.

Advertentie