Nederland

NEDERLANDUNCATEGORIZED

Songfestival 2020 in Maastricht of Rotterdam

En toen waren er nog twee steden over. De NPO heeft bevestigd dat na het bestuderen van de bidbooks Maastricht en Rotterdam de beste kansen hebben om het festival te mogen organiseren. Nu kunnen de verantwoordelijken van de EBU de twee steden komen ‘inspecteren’ om zo daarna de beslissing te maken. Wordt het de grote stad Rotterdam met een grote zaal of wordt het Maastricht, de geboorteplaats van de Europese Unie? Op die vraag zullen we pas een antwoord krijgen in augustus.

Met negen begonnen ze aan de race om het Songfestival in 2020 te mogen organiseren. Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Leeuwaarden, Maastricht, Rotterdam en Utrecht gaven allemaal te kennen interesse te hebben. Na de officiële kandidaturen kregen deze steden van de NPO alle ‘eisen’ toegestuurd waar ze aan moeten voldoen. Al snel werd duidelijk dat niet elke stad hieraan kon voldoen en vielen de eerste steden af. Breda, Den Haag en Leeuwaarden gaven al snel aan dat ze afzien van kandidatuur. Grote verrassing kwam uit het Amsterdamse kamp. Burgemeester Femke Halsema maakte, vlak voor de bidbooks ingeleverd moesten worden, bekend dat ze geen gooi zullen doen.

Van negen naar vijf

10 juli was de deadline om de bidbooks binnen te hebben bij de NPO. Alle steden die nog overgebleven waren konden op deze dag hoogstpersoonlijk hun boek komen afgeven aan Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de omroep. Sommigen haalden alles uit de kast en anderen stuurden … een fietskoerier. Het was volgens de omroep de bedoeling om het het allemaal heel klein te houden, maar al snel werd duidelijk dat dit niet zou gaan lukken. Het was een evenement op zich. Nog eens benieuwd hoe de steden hun boek kwamen brengen? In ons artikel hierover kan je alles nog eens nalezen.

Snelle beslissers

Twee dagen, zo lang heeft de eerste selectie geduurd. De NOS bracht naar buiten dat er nog twee steden in de running waren, alleen hielden ze de spanning er nog in door niet te zeggen dewelke. Genoeg stof om de geruchtenmolen op volle toeren te laten draaien in Nederland én in de rest van Europa.

De kogel is door de kerk …of toch bijna

Uitvoerend producent Sietse Bakker had aangekondigd dat ze snel zouden bekend maken naar wie ze op locatiebezoek gaan. Maastricht en Rotterdam hebben de beste kaarten kunnen we dus nu wel zeggen. De EBU zal een delegatie naar de twee steden sturen om de plannen te bespreken en de potentiële locaties te bezoeken. Verder worden alle logistieke beweegredenen meegenomen in het uiteindelijke oordeel. Voldoet de zaal? Hoe zit het met de hotels en bereikbaarheid? Wat zijn de andere locaties voor bijvoorbeeld Eurovillage, Euroclub en het perscentrum? Kan de veiligheid van de toeschouwers en artiesten worden gegarandeerd? Dit zijn dingen die tot op het bot worden uitgezocht om dan tot die ene cruciale beslissing te komen waar we allemaal nagelbijtend op wachten: wie gaat het vijfenzestigste Eurovisiesongfestival organiseren?

Maastricht

Tweeëntwintig minuten na de overwinning van Duncan in Tel Aviv stuurde het MECC al een bericht de wereld in waarin stond dat het draaiboek voor 2020 al helemaal klaar lag. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake zat een dag erna aan tafel in de Nederlandse talkshow Pauw om te vertellen waarom het Maastricht moet worden. De stad is de geboorteplaats van de Europese Unie én ligt vlakbij de grens met België en Duitsland. Belgische steden Hasselt en Luik lieten ook al weten interesse te hebben in dingen organiseren als Maastricht gaststad zou worden. Het MECC zou de locatie worden als Maastricht wint. Het heeft 10.300 zitplaatsen en 2.000 staanplaatsen. Niet zo groot als concurrent Ahoy in Rotterdam maar uiteindelijk was de zaal in Tel Aviv ook niet van de grootste. Steun komt er van vioolvirtuoos André Rieu die het festival graag verwelkomt in zijn Limburg. Bepaalde media berichtten eerder dat de EBU een voorkeur zou hebben voor Maastricht al wordt dit nergens officieel bevestigt. ‘Dat zijn speculaties, er is nog niets beslist’, zei gouverneur Theo Bovens. Maastricht liet eerder ook al de prijzen van minstens 3.000 hotelkamers bevriezen zodat fans een betaalbaar verblijf kunnen vinden. Een leegstaand industriepand zou volgens de gouverneur een mooie optie zijn om aansluitende evenementen in te organiseren. Met de drieënveertig wijken rond Maastricht willen ze voor elk deelnemend land een eigen wijk inrichten. In die wijk zal dan alles, van eten en drinken tot culturele dingen, draaien rond dat land.

Rotterdam

Met Ahoy heeft Rotterdam een meer dan prima locatie voor het Songfestival. Met een capaciteit van 16.000 toeschouwers voldoet het ruim aan de vooropgestelde eis van de EBU. De agenda van de zaal is volledig vrijgemaakt om zo acht weken beschikbaar te zijn. Ook de provincie Zuid-Holland schaart zich achter de kandidatuur door aan te geven één miljoen euro beschikbaar te stellen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb verklapte dat de gemeente tussen de vijftien en de twintig miljoen euro wil investeren in het festival. ‘Wij zijn een sexy stad die veel te bieden heeft’, zei hij tijdens een interview op de radio. Ahoy heeft het voordeel ervaring te hebben met zulke evenementen. In 2007 vond het Junior Eurovisiesongfestival hier plaats en in 1997 en 2016 vonden hier de MTV European Music Awards plaats. Als het van winnaar Duncan zou afhangen, gaat het naar Rotterdam. ‘Hellevoetsluis waar ik geboren ben,  is misschien wat klein dus doe me dan maar Rotterdam’, aldus de zanger.

En nu?

Nu ligt, zoals eerder gezegd, de beslissing dus in handen van de EBU. Zij gaan in de komende weken op bezoek in de twee steden. Hierna zullen ze samen met de omroep beslissen wie het Songfestival in 2020 gaat mogen organiseren. Medio augustus zouden we normaal het verlossende antwoord moeten krijgen en kunnen de fans hotels beginnen boeken. Gaan we naar havenstad Rotterdam of Limburgse trots Maastricht?

Advertentie