Nederland

NEDERLAND

Wat is het beste Nederlandse Songfestivallied? Jij beslist!

De komende maanden gaat Songfestival.be samen met jou op zoek naar dé ultieme Nederlandse Songfestivalinzending van de afgelopen 61 jaar. Daarbij werken we samen met Songfestivalweblog.nl.

Eind vorig en begin dit jaar hielden we een succesvolle zoektocht naar de beste Belgische song van de afgelopen 63 Songfestivals. Na drie maanden en twee stemrondes, kozen jullie uiteindelijk met overmacht voor Rhythm Inside van Loïc Nottet. Dit jaar starten we een gelijkaardige zoektocht, maar dan toegespitst op onze teerbeminde noorderburen: welke inzending van Oranje is de beste? Opnieuw ben jij het die dat bepaalt.

Wisselend succes

Nederland was er net als België al bij op het allereerste Songfestival in 1956. Tot hiertoe passeerden zestig inzendingen de revue. In 1985 en 1991 was er geen Nederlandse vertegenwoordiging op het ESF. In die jaren werd de finale gehouden op 4 mei, een Nederlandse herdenkingsdag voor de Tweede Wereldoorlog. Het werd als ongepast gezien om op die dag deel te nemen aan een liedjesfestijn. In 1995 en 2002 was het land uitgeschakeld na slechte prestaties in de voorgaande editie(s). Na een donkere periode tussen 2005 en 2012, waarin acht keer op rij de finale niet gehaald werd, eindigde Nederland in de afgelopen zes Songfestivals vier keer in de eerste helft van het finaleklassement.

Onze noorderburen kaapten al vier keer de overwinning weg, maar wachten al bijna een halve eeuw op een vijfde zege. Nederland won in 1957, 1959, 1969 en 1975, met respectievelijk Corry Brokken, Teddy Scholten, Lenny Kuhr en de groep Teach-In. In 2014 finishten Ilse Delange en Waylon als The Common Linnets nog tweede met Calm After the Storm.

Maar welke van die zestig songs is nu de allerbeste Nederlandse Songfestivalbijdrage aller tijden? Over die vraag kun je je de komende maanden buigen op onze Facebookpagina. Vanaf morgen krijg je er elke werkdag om negen uur ’s ochtends een oude inzending te zien, die je kan beoordelen op een schaal van een tot tien door je score als commentaar achter te laten bij het filmpje. Alle scores tussen 09.00 uur en 21.00 uur worden opgeteld, en van de totaalscore wordt het gemiddelde genomen op basis van het aantal stemmers. Dat proces zal zich de komende twaalf weken elke werkdag herhalen, om zo elke dag één inzending te beoordelen en ze alle zestig te overlopen. Elk weekend krijg je een tussenstand van de scores.

Een tot twaalf

De vijftien inzendingen die de hoogste gemiddelde scores halen, stoten door naar de finaleweek, eind januari volgend jaar. Daarin kun je ons jouw Songfestivalpunten van een tot en met twaalf bezorgen voor tien van de vijftien overblijvende songs. De inzending die dan de hoogste score krijgt, wordt bekroond met de titel van dé ultieme Nederlandse Songfestivalinzending.

Afspraak dus vanaf morgenochtend 09.00 uur op onze Facebookpagina. De inzendingen komen voorbij op chronologische volgorde om je een mooie reis doorheen de tijd te bezorgen de komende maanden, dus starten doen we met de eerste inzending uit 1956!

Advertentie