Roemenië

ROEMENIETEL AVIV 2019

Belg bij halve finalisten in voorronde Roemenië

Onze landgenoot Olivier Kaye is één van de 24 halve finalisten in de Roemeense voorronde Selecția Națională. Ovi Jacobsen, al twee keer Songfestivaldeelnemer, zorgde voor het lied van Kaye. Onder de andere deelnemers drie artiesten met ervaring op het Eurovisiesongfestival.

Met 24 zijn ze; de kandidaten die deelnemen aan de nationale voorronde in Roemenië. Drie deelnemers namen al deel aan het Songfestival. Mihai (die de laatste jaren elke keer opduikt in de voorronde) in 2006 met Tornero, Nicola in 2003 met Don’t Break My Heart en Dan Bittman in 1994 met Dincolo de nori. Die laatste trok zich nog terug, en hij werd vervangen door twee wildcards (als nummers 24 en 25 in onderstaande lijst). Ook Mihai zag af van deelname. De man is niet te spreken over de selectie van die twee wildcards.

Succes in Roemenië

Zij krijgen concurrentie van Belgische zanger Olivier Kaye (foto). Hij neemt volgend jaar deel met liedje Right Now. Zanger en componist Ovi Jacobsen zorgde samen met een internationaal team voor het lied van Olivier. Ovi nam twee keer met succes deel aan het Songfestival. In 2010 en 2014, tekens in duet met Paula Seling.

Dat Kaye zijn kans waagt in deze voorronde, is zo gek nog niet. De finalist van The Voice Belgique nam dit jaar in Roemenië deel aan muziekfestival Cerbul de Aur. Daar deed hij gouden zaken: hij won er zowel de jury als de publieksprijs. Skyscraper, het lied van Teodora Dinu, werd afgeleverd door … Udo! De Vlaamse zanger dook dit jaar ook al op als componist.

play

Olivier dook al eerder op in het wereldje van het Songfestival. Het gerucht deed de ronde dat hij in 2017 op het verlanglijstje van de RTBF stond. Vorig jaar stelde hij zich kandidaat om San Marino te vertegenwoordigen, maar hij kwam geen ronde verder in de voorronde.

Alle deelnemers aan Selecția Națională 2019:

 1. Mihai – Baya (Speechless)
 2. Letitia Moisescu & Sensibil Balkan – Daina
 3. Laura Bretan – Dear Father
 4. Trooper – Destin
 5. Xonia – Discrete
 6. Johnny Badulescu – Give Up Now
 7. Echoes – High Heels On
 8. 2 Gents – Ielele
 9. Xandra – Independent
 10. TWM – Make Me Your Man
 11. Ester Peony – On A Sunday
 12. Olivier Kaye – Right Now
 13. Ommieh x Anakrisez – Rock This Way
 14. Teodora Dinu – Skyscraper
 15. Georgy – Tears
 16. Berniceya – The Call
 17. The Four – The Song Of My Heart
 18. Steam – The Way It Goes
 19. Vaida – Underground
 20. Claudiu Mirea – We Are The Ones
 21. Nicola – Weight Of The World
 22. Dya & Lucian Colareza – Without You (Sin ti)
 23. Aldo Blaga – Your Journey
 24. Bella Santiago – Army of Love
 25. Linda Teodosiou – Renegades

Twee halve finales

Voor de Roemeense selectie voor 2019 wordt iets meer back to basics gegaan tegenover vorig jaar. Er staan ‘slechts’ twee halve finales met telkens twaalf kandidaten en een finale op de planning. Uit elke halve finale gaat de helft door naar de finale. Vijf finalisten worden aangeduid door een vakjury, de zesde door televoting. In de finale stemmen een internationale jury en de Roemeense kijkers om de winnaar te bepalen. De finale vindt plaats op 17 februari.

Advertentie