Roemenië

ROEMENIELISSABON 2018

Dit is Roemeense inzending voor Lissabon 2018

De Roemeense selectie Selecția Națională, die dit jaar heel groots aangepakt werd, heeft een winnaar. The Humans gaan met lied Goodbye voor Roemenië naar het Eurovisiesongfestival in Portugal. Het publiek had het laatste woord in deze nationale voorronde.

Vijftien kandidaten namen deel aan de finale van de Roemeense voorronde. Presentator van dienst Cezar Ouatu vertegenwoordigde Roemenië op het Eurovisiesongfestival 2013. Hij werd 13e in de finale met It’s My Life. Kandidaat MIHAI vertegenwoordigde Roemenië op het Eurovisiesongfestival 2006 als Mihai Traistariu. Hij werd 4e met Tornero. Hij nam de voorbije jaren telkens deel aan Selecția Națională.

Uitgebreide voorronde 

De slogan van de uitgebreide voorronde was ‘Het Songfestival verenigt Roemenië’. Het land bestaat dit jaar namelijk exact 100 jaar in zijn huidige vorm, en om dat te vieren werd de Songfestivalselectie over het hele land verspreid. Of zoals TVR-baas Doina Gradea zegt: ‘We willen de songfestivalshows dichter bij kijkers uit alle hoeken van het land brengen, in een bijzonder jaar voor Roemenen overal.’

‘Dankzij’ deze verjaardag ligt er dus veel druk op de schouders van deze nieuwe kandidaat. Ilinca en Alex Florea behaalden in Kiev de zevende plek in de finale met hun song Yodel It!, het beste resultaat voor het land sinds 2010. Dit jaar start Roemenië in de tweede halve finale.

play

Advertentie