Rusland

RUSLANDSTOCKHOLM 2016

Meerderheid van Russen voor terugtrekking uit songfestival

Een meerderheid van 52% van de Russische bevolking heeft zich geuit als voorstander om het land volgend jaar niet te laten deelnemen aan het Eurovisiesongfestival, dat in buurland Oekraïne gehouden zal worden.

Het Russian Public Opinion Research Center, een marktonderzoekbedrijf dat eigendom is van de Russische staat, ondervraagde 1600 Russen uit het hele land verspreid over het afgelopen songfestival. Dat onderzoek kwam er nadat Oekraïense authoriteiten naar verluidt hadden geopperd om Russische zangers de toegang tot Oekraïne te ontzeggen ‘vanwege politieke redenen’, wat een songfestivaldeelname voor het land sowieso al erg lastig zou maken.

Op de vraag of Rusland volgend jaar al dan niet zou moeten deelnemen, antwoordt 52% van de ondervraagden dat dat beter niet zou gebeuren. 37% vindt van wel en 11% had geen mening op de vraag. Slechts een op de vijf van de respondenten is het overigens eens met zege van Jamala en 1944. Twee derde is er zelfs van overtuigd dat Oekraïne niet won door de zangeres en/of de song, maar door de ‘heersende anti-Russische gevoelens in het Westen’.

Tot slot werden de 1600 Russen ook nog gepeild naar hun mening over de eerlijkheid van de stemmen. 51% van de ondervraagden achtte de televoting als oneerlijk, en maar liefst 80% vond dat van de jurystemming. Of het feit dat uitgerekend een Russisch jurylid geschrapt werd omdat ze fragmenten van de meningen van zichzelf en haar collega’s had uitgezonden op Periscope meespeelde, is onbekend.

De Russische zanger van dit jaar, Sergey Lazarev, finishte derde in het eindklassement, hoewel hij de televoting won. Dat en de overwinning van uitgerekend Oekraïne lijkt een gevoelige snaar te hebben geraakt bij veel Russen. Of het land volgend jaar zal deelnemen aan het songfestival, valt nog af te wachten.

Advertentie