Rusland

RUSLANDKIEV 2017

Deelname in 2017 zeker… volgens Oekraïne

Rusland zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival 2017 in Oekraïne. Tenminste, als we de directeur van de Oekraïense staatsomroep mogen geloven. Bij de Russische omroep blijft het vooralsnog stil.

In een lang interview in het Oekraïense weekblad Mirror of the Week, dat ook online gepubliceerd is, werd Zurab Alasania aan de tand gevoeld over de organisatie van het songfestival 2017, dat deels op zijn schouders terechtkomt.

Er werd ook gepeild naar een mogelijke deelname van buurland Rusland. Rusland en Oekraïne lagen niet enkel in de clinch met elkaar op het afgelopen songfestival, door respectievelijk eerste en derde te eindigen dankzij Jamala en Sergey Lazarev, maar zitten elkaar ook op geopolitiek vlak al enige tijd in de haren. Dat zorgt ervoor dat er al maanden twijfel heerst over de songfestivaldeelname van Rusland van volgend jaar.

Mogelijke kandidaat

Uit Rusland zelf is er nog geen officieel bericht gekomen, positief of negatief, maar uitgerekend de Oekraïener Zurab Alasania laat licht schijnen op de zaak: Rusland zal aan de startblokken staan in Kiev. ‘In eerste instantie waren ze niet al te happig om deel te nemen, maar toen stemden ze toe. Ze noemden zelfs al een mogelijke kandidaat‘, aldus Alasania.

Een naam die alvast de ronde doet is die van Aleksandr Panayotov (foto), niet toevallig geboren in Oekraïne. Hij heeft al meerdere malen geprobeerd zowel Rusland als Oekraïne te vertegenwoordigen op het songfesival, maar telkens zonder succes: in de Russische voorrondes werd hij vijfde in 2005, tweede in 2008 en zesde in 2010, in zijn geboorteland bleef hij op nummer twee steken in 2009. Momenteel gooit Panayotov hoge ogen in de Russische versie van The Voice, waar hij onder meer juryleden Dima Bilan (ESF 2006 & 2008) en Polina Gagarina (ESF 2015) inpakte met zijn versie van All By Myself:

play

Zwarte lijst

Een Russische aanwezigheid wordt extra bemoeilijkt door een beruchte zwarte lijst die in augustus dit jaar werd gepubliceerd door het Oekraïense ministerie van cultuur. Op de lijst staat een tachtigtal Russische artiesten, die sindsdien allen gebannen zijn in Oekraïense media. Eugene Nyschuk, de minister van cultuur van het land, liet weten dat als Rusland één van de artiesten op de zwarte lijst zou selecteren om naar Oekraïne af te reizen voor het songfestival, die artiest de toegang geweigerd zou worden.

Jon Ola Sand, de Executive Supervisor van het songfestival, liet al weten hij ‘een constructieve dialoog’ zou aangaan om de Oekraïense autoriteiten zover te krijgen dat elke artiest het land binnen mag. Overigens is de bekendste naam op de zwarte lijst die van Gérard Depardieu, de Franse acteur die sinds 2013 de Russische nationaliteit heeft.

Advertentie