Rusland

RUSLAND

Mag zangeres Yulia Samoilova Oekraïne wel in?

Er is nog geen einde gekomen aan de soap rond de omstreden Russische deelname aan het songfestival in Oekraïne. De lokale veiligheidsdienst bemoeit zich nu met de zaak.

Dat Rusland effectief zal meedoen, werd gisteren uit het niets bevestigd door de lokale omroep. Zangeres Yulia Samoilova werd intern aangeduid, samen met haar song Flame is Burning. Maar het is nog niet voorbij: mogelijk wordt Samoilova in mei niet toegelaten in Kiev.

Het Oekraïense nieuwsmedium Pravda komt met het nieuws dat de Russische zangeres een concert heeft gegeven op de Krim, het betwiste gebied ten zuiden van Oekraïne dat door beide landen wordt opgeëist en het toneel was van een burgeroorlog in het gastland van het songfestival 2017. Artiesten die optreden op de Krim mogen per definitie het (andere) Oekraïense grondgebied niet betreden.

Elena Gitlyanskaya, de woordvoerster van de Oekraïense veiligheidsdienst, heeft op Facebook een reactie achtergelaten over de affaire:

У відповідь на численні запити журналістів з приводу Юлії Самойлової, хочу наголосити: #СБУ вивчить питання та ухвалить…

Geplaatst door Гітлянська Олена op maandag 13 maart 2017

‘In antwoord op de talrijke vragen van journalisten over Julia Samoilova, wil ik benadrukken dat de veiligheidsdienst de kwestie zal onderzoeken en een weloverwogen beslissing zal nemen over de toegang [van Samoilova] tot het grondgebied van Oekraïne’, schrijf Gitlyanskaya.

Vooralsnog staat Rusland ingepland om deel te nemen aan de tweede halve finale van het songfestival, op donderdag 11 mei. Vandaag en morgen vindt in Kiev de bijeenkomst van de 43 delegatiehoofden plaats. Het is niet bekend of Rusland daar wel of niet vertegenwoordigd is.

Advertentie