Rusland

RUSLANDKIEV 2017

Omroep trekt zich terug uit songfestival 2017

Channel One, het Russische kanaal dat dit jaar verantwoordelijk is voor de songfestivaldeelname en -uitzending van het land, heeft laten weten dat het de drie shows van het ESF 2017 niet op antenne zal brengen. Dat schrijft ESCKAZ.

De EBU heeft aan de Russen laten weten dat het er niet in geslaagd is een oplossing te vinden voor het blijvende probleem omtrent Yuliya Samoylova, de zangeres die namens Rusland zou zingen. Zij mag Oekraïne niet in omdat ze op de door beide landen betwiste Krim heeft opgetreden, en zo in strijd is met de Oekraïense grondwet. De EBU stelde voor om een andere zanger(es) aan te duiden, of Samoylova via satelliet vanuit Rusland te laten optreden, maar beide noodoplossingen werden door Channel One onontvankelijk bevonden.

Politiseren

“De optie om Yulia Samoylova te vervangen, kunnen we niet eens in acht nemen”, klinkt het in een persmededeling van Channel One. “In deze situatie achten wij het niet mogelijk om het songfestival 2017 uit te zenden.” Verder gaat ze nog in tegen de Oekraïeners: “Wij zien de weigering van Oekraïense kant als compleet onredelijk, zeker omdat het achterliggende motief is de wedstrijd te politiseren. Dat terwijl het doel van de wedstrijd altijd is geweest om mensen net te verenigen.”

Het wordt niet letterlijk gezegd, maar in feite komt dat erop neer dat Rusland niet zal deelnemen aan het ESF 2017. Het is namelijk verplicht om de halve finale waarin het land geloot is en de finale volledig uit te zenden. Zoniet wordt deelname geweigerd. Dat gebeurde in 2005 al toen Libanon wilde debuteren, maar uiteindelijk niet mocht van de EBU nadat de Libanese omroep had aangegeven dat ze het optreden uit Israël niet zouden uitzenden.

UPDATE: De EBU heeft formeel gereageerd op de website van het songfestival. Rusland mag inderdaad niet meedoen omdat het land de regels overtreedt. Er zullen dus slechts 42 landen deelnemen in plaats van 43. De tweede halve finale wordt uitgevochten tussen 18 in plaats van 19 landen.

Advertentie