Rusland

RUSLAND

Rusland stuurt Manizha naar Songfestival na nationale finale

De Russische omroep Channel One heeft een korte nationale finale gehouden om de inzending voor het Eurovisiesongfestival in Rotterdam te kiezen. Drie artiesten deden mee, Little Big was daar niet bij.

Eerder vandaag had de groep nog een nieuw lied Sex Machine uitgebracht, dat bleek uiteindelijk niet dé inzending te zijn of een deelnemend lied voor de nationale finale. De groep uit Sint-Petersburg die in 2020 naar Rotterdam zou gaan, opende de show wel, met Uno. Over het Songfestival dit jaar, liet de frontman van Little Big, Ilya Prusikin, het volgende weten: ‘Jammer genoeg vertegenwoordigt Little Big dit jaar niet Rusland op het Songfestival. We hebben die beslissing gemaakt samen met Channel One.’

Drie deelnemers

De drie deelnemers aan de show waren Therr Maitz (een groep met zes leden) met The Future Is Bright, 2Mashi met Bitter Words en Manizha met Russian Woman. Anton Belyaev van Therr Maitz werkte onder andere met Polina Gagarina samen. Hij is lid van de Amerikaanse The Recording Academy die de Grammy Awards uitreikt. 2Mashi bestaat sinds 2015 uit twee vrouwen uit Moskou die elkaar in Thailand op reis ontmoet hebben. Manizha is een zangeres uit Tadzjikistan, dat deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Die laatste won uiteindelijk met 39% van de stemmen.

Het lied van Manizha gaat over de transformatie van het zelfbewustzijn van vrouwen doorheen de eeuwen in Rusland. Manizha zelf legt uit: ‘Een Russische vrouw ging van een boerenhut naar het recht om te stemmen en om verkozen te worden (een van de eerste in de wereld), naar fabriekswerk naar ruimtevluchten. Ze is nooit bang geweest om stereotypes te weerstaan en verantwoordelijkheid te nemen. Dat is de bron van inspiratie voor het lied.’ Ze schreef het lied op Vrouwendag vorig jaar en wint er nu ook op Vrouwendag de Russische nationale finale mee.

Gastoptredens

Tijdens de show waren gastoptredens te zien van Songfestivalwinnaar Dima Bilan met Believe, Polina Gagarina met A Million Voices, Maria Kats van Youddiph (ESF 1994), Philipp Kirkorov (ESF 1995 en schrijver van vele Songfestivalinzendingen, onder andere Moldavië 2021) en Natalia Gordienka (Moldavië 2020 en 2021). Er werd in een video ook even teruggekeken naar de Songfestivaldeelnames van Rusland.

play

Advertentie