Rusland

RUSLANDSTOCKHOLM 2016

‘Sergey Lazarev enige winnaar’, volgens Russen

In Rusland klinkt er uiteraard kritiek dat niet Sergey Lazarev het songfestival heeft gewonnen. Volgens het hoofd van het muziekdepartement van de Russische omroep is Lazarev de enige winnaar.

De Russische en Oekraïense vakjury’s gunden elkaar geen enkel punt. Yuri Akutsya, hoofd muziek bij het Russische Channel One, is niet te spreken over de juryvoting. “Wat voor mij telt, is de stem van het publiek. Muziek wordt immers voor het publiek gecomponeerd en gecreëerd. Een vakjury kijkt op een andere manier naar de liedjes. De kijkers en luisteraars in Europa hebben hun stem duidelijk laten horen. Daarom spreek ik van een overwinning voor Sergey Lazarev, hij is de enige winnaar”, klinkt het.

“Het songfestival is verworden tot een politiek slagveld”, zei Alexej Poesjkov, de invloedrijke buitenlanddeskundige. “Een zege van de Koude Oorlog van het Westen tegen Rusland”, vindt parlementslid Konstantin Kossatsjov.  “Jamala heeft gewonnen door punten van een jury die haar besluit in een achterkamertje heeft bekokstoofd”, was dan weer de algemene teneur tijdens een discussie op de Russische tv.

Sergey Lazarev bleef achteraf sportief. “Ik feliciteer Jamala. Dami Im vond ik opmerkelijk, zij won de juryvoting. Ik ben blij dat het publiek voor mij koos. Ik voel geen frustratie wat mijn prestatie betreft”, aldus de Rus die als derde finishte. Nadien plaatste Lazarev ook deze video online:

Advertentie