Slovenië

SLOVENIE

Vanavond: bekendmaking ‘Veronika’ van Raiven in Slovenië

Vanavond zendt het eerste net van de Sloveense publieke omroep Misija Malmö uit. Tijdens die speciale uitzending leren we (het Songfestivallied van) zangeres Raiven (foto) kennen.

Het voormalige Joegoslavische land gaf eerst aan terug te keren naar een nationale finale, maar bedacht zich nadien. Omroep RTVSLO koos toch achter gesloten deuren, en de keuze viel op zangeres Raiven.

Drie keer deelgenomen

De 27-jarige Raiven gaat door het leven als Sara Briški Cirman en eindigde al drie keer op het erepodium van de plaatselijke Songfestivalvoorronde EMA. In 2016, 2017 en 2019 palmde ze de tweede, de derde en opnieuw tweede plek in. Een vierde deelname wordt haar vooralsnog bespaard, want de omroep duidde haar dus rechtstreeks aan als kandidate voor Malmö 2024.

Vanavond krijgt Cirman haar eigen programma genaamd Misija Malmö (‘Missie Malmö’). Tussen 20.00 en 21.00 uur wordt een overzicht van de carrière van de zangeres getoond. Ze zal verschillende songs uit haar repertoire brengen, alleen en met gastartiesten. Het programma kan hier live gevolgd worden.

De apotheose is uiteraard de première van Veronika, de Sloveense inzending voor het Songfestival 2024. Het Sloveenstalige lied is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Veronika Deseniška, die in de 15e eeuw door haar echtgenoot van hekserij werd beschuldigd.

Slovenië op het Songfestival

Slovenië neemt sinds 1993 deel aan het Songfestival. Het land won tot hiertoe nog nooit. In 1995 en 2001 behaalde het land zijn beste resultaat tot hiertoe: een 7e plek in de finale met respectievelijk Prisluhni mi van Darja Švajger en Energy van Nuša Derenda. Op het Songfestival 2023 in Liverpool werd Slovenië vertegenwoordigd door Joker OutCarpe diem eindigde 21e in de finale.

play

Advertentie