San Marino

SAN MARINO

San Marino houdt voorronde in Slovakije, finale op 3 maart

De televisieomroep van het kleine San Marino heeft meer details gegeven over 1 in 360, de online voorronde die het land gebruikt om een Songfestivalvertegenwoordiger aan te duiden.

Het is de eerste keer dat de ministaat kiest voor een voorronde. Na enkele maanden van internetaudities en online stemmingen werden uiteindelijk elf kandidaten weerhouden voor de nationale finale, uit negen verschillende landen. Het gaat om Camilla North (Noorwegen), Emma Sandström (Finland), Franklin Calleja en Jessika Muscat (Malta), Jenifer Brening en Sebastian Schmidt (Duitsland), Sara de Blue (Oostenrijk), Judah Gavra (Israël), Tinashe Makura (Zimbabwe), Giovanni Montalbano (Italië) en IROL (San Marino). Op vrijdag 9 en vrijdag 16 februari gaat om 20.00 uur op de SMRTV telkens een halve finale op antenne, die op voorhand is opgenomen. De elf kandidaten treden in beide shows aan. In elke uitzending zingen ze een akoestische demoversie van een andere potentiële inzending.

Aan het einde van de tweede halve finale mag een driekoppige vakjury, waaronder Zoë die in 2016 voor Oostenrijk meedeed aan het Songfestival met Loin d’ici, van elke kandidaat één song selecteren die deelneemt aan de finale. Ten laatste op 23 februari worden de elf deelnemende songs aan de finale, dan volledig geproduceerd, vrijgegeven. Op zaterdag 3 maart vanaf 21.00 uur vindt de finale plaats. Deze uitzending is live, maar opvallend genoeg vanuit de Slovaakse hoofdstad Bratislava. De elf deelnemers zingen hun potentiële Songfestivalsongs, en een jury en het publiek bepalen samen de winnaar.

250.000 of meer stemmen

Er zijn daarbij twee belangrijke adders onder het Sanmarinese gras. Ten eerste kan er weliswaar vanuit de hele wereld gestemd worden, maar slechts één keer per persoon en enkel door mensen met een PayPal-account. Dat is nodig omdat een stem een euro kost. Ten tweede hangt de verhouding van de punten van jury en publiek af van het binnengekomen aantal stemmen. Bij minder dan 50.000 geregistreerde stemmen, telt de televoting slechts mee voor tien procent van het eindtotaal, en mag de jury negentig procent de uitslag bepalen. Tussen de 50.000 en 100.000 stemmen betekent twintig procent macht voor het publiek, en dat percentage loopt per 50.000 stemmen verder op. Bij 250.000 of meer geldige stemmen is er een 50/50-verhouding tussen de vakjury en de stemmers.

En er kan op nog een manier geld worden geschonken: er komt namelijk een crowdfundingplatform waarop iedereen de elf artiesten een financieel duwtje in de rug kan geven om hun songs te produceren. Dat staat evenwel volledig los van het stemmen via PayPal.

San Marino nam voor het eerst deel aan het Songfestival in 2008. Enkel in 2014 haalde het land de finale, dankzij viervoudig deelneemster Valentina Monetta (foto).

Advertentie